ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χίος: Σε αποκλεισμό το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μετά την επιβεβαίωση δεύτερου κρούσματος

Κορωνοϊός - Χίος: Σε αποκλεισμό το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μετά την επιβεβαίωση δεύτερου κρούσματος
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Giannakouris

Τον πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο έως και τις 25 Αυγούστου αποφάσισαν από κοινού οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ανίχνευση θετικού στη νόσο του κορωνοϊού άνδρα, αιτούντα άσυλο ηλικίας 35 ετών, ο οποίος διαμένει -χωρίς οικογένεια- στο ΚΥΤ, καθώς και σε εργαζόμενη της δομής (υπάλληλο του EASO).

Σημειώνεται ότι ο 35χρονος αιτών άσυλο -με καταγωγή από την Υεμένη- διαμένει στη ΒΙΑΛ από τον Σεπτέμβριο του 2019, σε στεγασμένο χώρο μαζί με ακόμα 30 άτομα.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στον χώρο διενεργεί ιχνηλάτηση των επαφών, με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και του προσωπικού της δομής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «η εν εξελίξει ιχνηλάτηση θα συνεχιστεί στο ΚΥΤ με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στους υπόλοιπους διαμένοντες, καθώς και στους εργαζόμενους της δομής».

Ο 35χρονος άνδρας, ο οποίος εμφάνισε ήπια συμπτώματα, νοσηλεύεται σε εμπύρετη κατάσταση στο νοσοκομείο της Χίου.

Για το χρονικό διάστημα μέχρι και τις 25 Αυγούστου απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η Αστυνομία έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των πάσης φύσεως προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εντός της δομής, καθώς και η λειτουργία του γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ χωρητικότητας 1.014 ατόμων διαμένουν 3.856 αιτούντες άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει παρατείνει έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ