ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ για τον κορωνοϊό

Βατόπουλος: Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ για τον κορωνοϊό
ΙΜΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κρίσιμο χαρακτηρίζει το χρονικό διάστημα μετά τη επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος ενώ δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνεται το τεστ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής την Κυριακή μιλώντας στην ΕΡΤ: «Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες». Προσθέτοντας ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους εξέφρασε τον φόβο ότι «θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ.

Απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση προς τους νέους, προκειμένου να συγκρατηθεί ο ιός ο καθηγητής είπε: «Οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, γι’ αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν».

Πότε πρέπει να γίνει το τεστ

Αναφορικά με το πότε είναι το πιο κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γίνει το τεστ, ο καθηγητής επεσήμανε πως όσοι θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επώασης σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ