ΕΛΛΑΔΑ

Telegraph: Η Ελλάδα οδεύει προς την... κόκκινη λίστα της Βρετανίας λόγω αύξησης κρουσμάτων

Telegraph: Η Ελλάδα οδεύει προς την... κόκκινη λίστα της Βρετανίας λόγω αύξησης κρουσμάτων
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας ενδέχεται να προστεθεί η Ελλάδα, μετά από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. 

Αυτο άλλωστε προβλέπεται σε περίπτωση που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίσει να ακολουθεί αυξητική πορεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Η χώρα μας, όπως γράφει χαρακτηριστικά το μέσο, βιώνει τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας.

Μάλιστα, τονίζεται και το γεγονός ότι ο τρίτος μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, στο νησί της Χίου, έχει τεθεί σε καραντίνα.

Εάν η Ελλάδα προστεθεί στη λίστα, χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, όπως συνέβη και με όσους είχαν επιλέξει για τις διακοπές τους χώρες όπως η Γαλλία, η Μάλτα και η Ολλανδία, καθώς πρέπει μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να τεθούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όλους όσοι αφίκνυνται από τη Γαλλία και άλλα κράτη από το Σάββατο, διότι ο δείκτης διασποράς του κορωνοϊού είναι πολύ υψηλός, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, που ανησυχεί για τον κίνδυνο να ενσκήψει το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, προσέθεσε επίσης την Ολλανδία, τη Μάλτα, το Μονακό, τα νησιά Τερκς και Κάικος και την Αρούμπα στον κατάλογο των χωρών οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις οποίες θα τίθενται σε καραντίνα. Ισπανία και Βέλγιο είχαν ήδη προστεθεί στη λίστα πρόσφατα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph, ο Γκραντ Σαπς τόνισε ότι όποια χώρα μέσα σε μία βδομάδα καταγράφει πάνω από 20 κρούσματα ανά 100.000 άτομα θα προκαλεί «ανησυχία» και ενδεχομένως να εφαρμόζονται νέα μέτρα, όπως η υποχρεωτική καραντίνα όσων ταξίδεψαν στην εκάστοτε χώρα.

Έτσι, με αυτό το κριτήριο, δεν αποκλείεται στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας να προστεθεί και η Ελλάδα.

7.075 έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, την Κυριακή ανακοινώθηκαν 217 νέα κρούσματα.

Από αυτά, τα 73 είναι στην Περιφέρεια της Αττικής 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Τα 1.667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πηγή: ΕΟΔΥ

«Η Ελλάδα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας αντικρουόμενων συμφερόντων»

Ο Alex Macheras, ειδικός σε θέματα ταξιδιού, δήλωσε την Κυριακή στη Mail ότι: «Η Ελλάδα από τις αρχές της πανδημίας εφάρμοσε ένα σκληρό lockdown και κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του ιού».

«Τώρα όμως, χαλάρωση. Έτσι, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί. Η Ελλάδα αποτελεί τώρα χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας χώρας που "παλεύει" μεταξύ οικονομικών και δημόσιας υγείας συμφερόντων» πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε πως όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο πως η καραντίνα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Τα νέα μέτρα

Σε νέους ρυθμούς θα κινείται και η Αθήνα μέχρι και τις 24 ή τις 31 Αυγούστου κατά περίπτωση, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσους.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές -στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί- ανήκουν:

- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους.

4. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

5. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

6. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

7. Υπενθυμίζεται ότι έως και τις 24 Αυγούστου ισχύει η εφαρμογή των ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο, ήτοι:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ