ΕΛΛΑΔΑ

Επιφυλακή για τον κορωνοϊό: Προβληματισμός για την αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων

Επιφυλακή για τον κορωνοϊό: Προβληματισμός για την αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ελλάδα καταγράφει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ενώ την ανιούσα έχει πάρει και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Συγκεκριμένα, από 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί επισήμως 2.635 νέα κρούσματα, ενώ τις τελευταίες πέντε μέρες καθημερινά επιβεβαιώνονται πάνω από 200.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία: στο διάστημα μίας εβδομάδας οι ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς αυξήθηκαν από 145 σε 244 (αύξηση 68%).

Από αυτούς, οι 24 παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 52 νοσηλεύονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ανάμεσα στους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκεται και μία ανήλικη κάτω των 17 ετών.

Από τα 1.489 κρούσματα που καταγράφηκαν την τελευταία βδομάδα, τα 468 εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, ενώ τοπική αυτοδιοίκηση και υγειονομικές Αρχές ανησυχούν για την επιστροφή των εκδρομέων.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως σε απομόνωση έχουν τεθεί τρεις ταξιδιώτες οι οποίοι «έσπασαν» την καραντίνα και έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Πάτμο.

Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ειδικούς.

Μάλιστα, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για τον COVID – 19.

7.075 έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, την Κυριακή ανακοινώθηκαν 217 νέα κρούσματα.

Από αυτά, τα 73 είναι στην Περιφέρεια της Αττικής 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Τα 1.667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Τα νέα μέτρα

Σε νέους ρυθμούς κινείται και η Αθήνα μέχρι και τις 24 ή τις 31 Αυγούστου κατά περίπτωση, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσους.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές -στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί- ανήκουν:

- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους.

4. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

5. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

6. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

7. Υπενθυμίζεται ότι έως και τις 24 Αυγούστου ισχύει η εφαρμογή των ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο, ήτοι:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ