ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία ειδικών για τα «ορφανά» κρούσματα και «κοκτέιλ» κορωνοϊού – γρίπης

Κορωνοϊός: Ανησυχία ειδικών για τα «ορφανά» κρούσματα και «κοκτέιλ» κορωνοϊού – γρίπης
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Ανησυχία για τη γέννηση ορφανών κρουσμάτων, που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τα στοιχεία δείχνουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα -δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από την ιχνηλάτηση, άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια τυχαίας δειγματοληψίας.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός τόνισε:

«Στα μέσα της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε μετά τη λήψη και των νέων μέτρων, κάτω από 200 κρούσματα σταθερά».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρότασή του για χρήση μάσκας στις ηλικίες 10 έως και 19 ετών.

Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης

Η επιστημονική κοινότητα της χώρας φαίνεται πως ανησυχεί και για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και του ιού της γρίπης, που αναμένεται τον χειμώνα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος τόνισε πως ο κορωνοϊός παραμένει ο ίδιος.

«(…) Ίσως έχει μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα, όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση του ιού της γρίπης θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολακόπουλος, και συμπλήρωσε:

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα και εάν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως ακόμα αρκετά πράγματα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση».

Ο ίδιος, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες».

«Είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα» είπε, και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια».

Διευκρίνισε, όμως, πως ο «ιός θα προσαρμοστεί», θα είναι «πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους» και «θα έχουμε το εμβόλιο».

«Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολακόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ