ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκτίμηση για 15.000 ασυμπτωματικούς που δεν το γνωρίζουν

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκτίμηση για 15.000 ασυμπτωματικούς που δεν το γνωρίζουν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στην εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα που οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν, προχώρησε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων

«Έως 15.000 άνθρωποι κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι από κορωνοϊό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικός με κάποια σχετική απομόνωση.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα νέα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, άφησαν «αποτύπωμα» με τη μείωση των κρουσμάτων, ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα γίνουν τοπικά lockdown.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».

Μείωση ημερήσιων κρουσμάτων τη Δευτέρα

Κάτω από τα 200 έπεσε μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, 150 νέα περιστατικά κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Τα 1.692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:

- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 7 κρούσματα στη Λάρισα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Από το σύνολο των 7.222 κρουσμάτων, 1.692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ