ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων: Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να έβαλε τέλος στη σεναριολογία για το άνοιγμα ή μη των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, μένει ωστόσο να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το άνοιγμα των σχολείων, παρότι η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να βλέπει θετικά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία, όταν και θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του μήνα, με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.

Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων απασχολεί ιδιαίτερα και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήδη συζητιούνται τα διάφορα σενάρια.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, η εκ περιτροπής διδασκαλία και η εναλλαγή πρωϊνού και απογευματινού ωραρίου.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί θα προτρέπουν τους μαθητές να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους αλλά και να πλένουν τακτικά ή να απολυμαίνουν τα χέρια τους.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δήλωσε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών.

«Κλείδωσε» η ημερομηνία

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι OPEN τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων έχει «κλειδώσει».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τότε.

«Θα έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις» είπε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση εργάζεται για την αναστροφή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων «προκειμένου να μπούμε στο φθινόπωρο με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες».

«Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα σχολεία» είχε δηλώσει με τη σειρά του ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.


«Δυστυχώς, είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων. Θα αξιολογήσει η επιτροπή των επιστημόνων τα νέα δεδομένα, μετά την επάνοδο των ταξιδιωτών του Δεκαπενταύγουστου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ