ΕΛΛΑΔΑ

Ασφαλιστικό: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά ειδικά για συνταξιούχους

Ασφαλιστικό: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά ειδικά για συνταξιούχους
Συνταξιούχοι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi/MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Περικοπές και στις καταβαλλόμενες συντάξεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ εξετάζεται ακόμη και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς για τους συνταξιούχους, που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό ξαναγράφεται, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις και αλλαγές μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται η εφημερίδα, ανέφερε ως ενδεχόμενα, μεταξύ άλλων τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τη μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (σήμερα 2.700 ευρώ) και για πολλαπλές συντάξεις (σήμερα 3.000 ευρώ).

Το σενάριο για τις περικοπές που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει:

-Μειώσεις υφιστάμενων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς με κλίμακα για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

-Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από 2.772 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.200 ευρώ.

-Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της εθνικής σύνταξης.

-Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ου έτους ασφάλισης.

-Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν στο 7%.

-Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.

-Μειώσεις ως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

-Σειρά εκπτώσεων έως και 50% στην ασφαλιστική εισφορά του 20% του εισοδήματος των αγροτών, των επιστημόνων και πιθανόν και των νέων επαγγελματιών για μια περίοδο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τα 5 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ