ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Υπάρχει το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης, να έρθει δεύτερο κύμα πολύ χειρότερο

Σύψας: Υπάρχει το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης, να έρθει δεύτερο κύμα πολύ χειρότερο
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως βρίσκεται στο τραπέζι και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης και υπενθυμίζοντας πως η ανεύθυνη συμπεριφορά μας μπορεί να σκοτώσει άλλους ανθρώπους.

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι. Οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε πως στα γηροκομεία «υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

«Αυτό σημαίνει ότι και όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα» είπε ο κ. Σύψας, και συμπλήρωσε:

«Στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση».

Όπως εξήγησε ο ειδικός, υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον αφορά στα κρούσματα, στις διασωληνώσεις και στις νοσηλείες ενώ παράλληλα ο δείκτης R είναι σταθερά πάνω από το 1.

«Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας προειδοποίησε πως δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά.

«Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία

Ερωτηθείς για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας τόνισε πως οι εκπαιδευτικές δομές πρέπει να ανοίξουν γιατί είναι «ζωτική λειτουργία για το κράτος».

«Χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και από τους συγγενείς τους» ανέφερε ο ειδικός, που παράλληλα εξέφρασε το φόβο πως θα πιεστεί το σύστημα υγείας εάν τα πράγματα «ξεφύγουν».

«Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ