ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων, νέα μέτρα και το άνοιγμα των σχολείων προ των πυλών

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων, νέα μέτρα και το άνοιγμα των σχολείων προ των πυλών
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, καθώς για μία ακόμη ημέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περισσότερα από 200 νέα περιστατικά

Τα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη κατέγραψαν 125 νέα κρούσματα από το σύνολο των 209 που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

Δωρεάν το εμβόλιο για τους Έλληνες πολίτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής τηλεδιάσκεψης για την πανδημία, ανακοίνωσε τη δωρέαν διάθεση του πολυαναμενόμενου εμβολίου, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και καθηγητές

Η εκπαιδευτική κοινότητα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου, έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία της για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι -σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας- ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο, ο προβληματισμός για τη νέα σχολική χρονιά εντείνεται.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε «με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. η δωρεάν διάθεση μασκών εντάσσεται σε ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία θα αφορά μόνο στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών δομών.

Τοπικά lockdown σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

Νέα έκτακτα μέτρα σε τρεις περιοχές της χώρας ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης οι παραπάνω περιοχές και αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ