ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και τα ολοήμερα

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και τα ολοήμερα
FACEBOOK

Η 7η Σεπτεμβρίου είναι το βασικό σενάριο για να ανοίξουν τα σχολεία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

«Αυτό το σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί, διότι η επιδημία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σχετικά ελεγχόμενο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε, η Επιτροπή των ειδικών επεξεργάζεται και εναλλακτικά σενάρια, ώστε το υπουργείο Υγείας να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

«Για παράδειγμα, εάν παρατηρηθεί αύξηση της επιδημίας στο ηλικιακό γκρουπ 19 με 20 τότε θα πρέπει να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη αύξηση κρουσμάτων πανελλήνια, τότε εξετάζεται ένα Plan C, σύμφωνα με το οποίο θα μεταφερθεί συνολικά για αργότερα το άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των ολοήμερων σχολείων, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε πως η Επιτροπή εξετάζει θετικά την λειτουργία τους, ωστόσο παρέπεμψε στις τελικές αποφάσεις που λάβει η αρμόδια υποεπιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

«Η αίσθηση που έχω από την υποεπιτροπή της Παιδείας, γιατί δεν συμμετέχω σε αυτήν, είναι θετική, ότι δηλαδή θα πρέπει να λειτουργήσουν», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά μικρό το ποσοστό των παιδιών που νοσεί βαριά.

Για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού

Αναφερόμενος στα εμβόλια που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης φαίνεται πως θα κόψει πρώτο το νήμα της διάθεσης στον πληθυσμό «το οποίο φαίνεται ότι έχει πάνω από 90% πιθανότητα να έχει αποτελέσματα των κλινικής φάσης 3 μελετών μέσα στον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη».

«Πρόκειται ένα εμβόλιο δύο δόσεων και πως η διάθεση των εμβολίων θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα χρειαστεί ένα διάστημα για να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης και υπάρχει αμφιβολία αν θα έχουμε ανοσία αγέλης. Παρόλα αυτά, επειδή θα γίνει στοχευμένος εμβολιασμός, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα θα πέσει κατακόρυφα με τη διάθεση του εμβολίου, οπότε και το σύστημα υγείας που στρεσάρετε -και είναι αυτό που μας απασχολεί, θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει κάπως. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ