ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 168 νέα κρούσματα - «Σιγοβράζει η επιδημία»

Κορωνοϊός: 168 νέα κρούσματα - «Σιγοβράζει η επιδημία»
INTIME

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού, μαζί με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο ίδιος σημείωσε είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στην έξαρση του κορωνοϊού αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

«Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ιός συνεχίζει να «σιγοβράζει»

Ακόμη, ο καθηγητής ανέφερε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας κ.ά.

Συνέχισε λέγοντας πως ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει», εξηγώντας πως o ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορωνοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ με άτομο που επαναμολύνθηκε από Covid-19 είπε πως φαίνεται πως υπάρχει σενάριο επαναμόλυνσης ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς το περιστατικό αυτό δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Συνέχισε λέγοντας πως η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό, τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.

Ανησυχία για την διασπορά στους νέους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.

Τόνισε πως παρατηρούνται, περιορισμένα, περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας.

«Σε κάθε περίπτωση», ο καθηγητής τόνισε πως «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές».

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β' κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριδορές της κοινωνικής απόστασης».

Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες περιοχές ανέφερε πως:

«Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή, περνούμε μέτρα για να προστατεύσουμε πολίτες και επισκέπτες».

«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τουρισμό»

Συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η έξαρση της πανδημίας δεν φαίνεται πως οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Βλέπουμε χώρες που τα πήγαιναν καλά στην έναρξη της πανδημίας, τώρα βιώνουν το δεύτερο κύμα. Αυτό έγινε και στην Ελλάδα. Η άνοδος προκύπτει από την διασπορά του ιού εντός της χώρας. Για αυτό έχουν παρθεί και έκτακτα μέτρα σε διάφορες περιφέρειες», τόνισε.

Μιλώντας για τα τεστ που γίνονται στα σύνορα, σημείωσε πως «ο αλγόριθμος για όσους κάνουν τεστ στα σύνορα αξιολογείται από την ηλικία, τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη, αλλά και τα πρόσφατα ταξίδια του. Δεν γίνεται τυχαία η επιλογή όσων υποβάλλονται σε τεστ».

Ο υφυπουργός τόνισε για ακόμη μια φορά πως δεν αποκρύπτονται κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλό επίπεδο. Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε όμως. Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην διαχείριση της πανδημίας και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Ακούμε καθημερινά θεωρίες συνωμοσίες. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες καθώς οδηγούν στον κίνδυνο το σύνολο των πολιτών. Μέχρι να έχουμε εμβόλιο ή θεραπεία θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό. Να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη. Είναι κατανοητό πως υπάρχει κούραση μετά από τόσους μήνες, όμως ο ιός δεν κουράζεται και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μέχρι σήμερα δώσαμε τη μάχη ενωμένοι και βγήκαμε νικητές. Μόνο έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε οριστικά αυτόν τον πόλεμο».

168 νέα κρούσματα - Τα περισσότερα στην Αττική

Πριν ξεκινήσει η ενημέρωση, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

Τα 1910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα 145 εγχώρια κρούσματα, τα 11 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 1 στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 στην Π.Ε. Αχαΐας

• 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

• 4 στην Π.Ε. Ημαθίας

• 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 3 στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

• 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων

• 1 στην Π.Ε Λάρισας

• 6 στην Π.Ε. Λασιθίου

• 12 στην Π.Ε. Μυτιλήνης

• 2 στην Π.Ε Μαγνησίας

• 1 στην Π.Ε Ξάνθης

• 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 στην Π.Ε. Πιερίας

• 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 3 στην Π.Ε. Ροδόπης

• 3 στην Π.Ε. Τρικάλων

• 3 στη Π.Ε Χανίων

• 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ