ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Πιθανό να δούμε 500 κρούσματα τις επόμενες μέρες

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Πιθανό να δούμε 500 κρούσματα τις επόμενες μέρες
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για την πιθανότητα «να δούμε 500 κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες μέρες» μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά, έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί να αλλάξει δραματικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων την Τετάρτη, ο καθηγητής είπε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, καθώς εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Για τα σχολεία, εξήγησε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους.

«Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ