ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι εβδομάδες «βαρόμετρο», η πρόταση για σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και οι «απείθαρχοι»

Κορωνοϊός: Οι εβδομάδες «βαρόμετρο», η πρόταση για σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και οι «απείθαρχοι»
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σημαντική θεωρείται η σημερινή ημέρα για το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς αναμένεται να επιστρέψουν οι τελευταίοι εκδρομείς του Αυγούστου.

Μάλιστα, οι επόμενες δύο εβδομάδες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

«Πονοκέφαλο» για τις Αρχές αποτελούν και οι «απείθαρχοι», δηλαδή όσοι σπάνε την καραντίνα παρότι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες, μεικτά κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ΕΟΔΥ και της αστυνομίας έχουν ξεκινήσει «καταδρομικές» επιχειρήσεις, με στόχο να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια και να τιμωρηθούν οι «απείθαρχοι».

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωση των πολιτών, η οποία και αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για το έργο και τη δραστηριότητά της, στο twitter.

«Μετά τις διακοπές, για τουλάχιστον μία βδομάδα, προσέχουμε διπλά! Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό«, αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για το έργο και τη δραστηριότητα της κυβέρνησης, στο twitter.

Μάλιστα, η ανάρτηση συνοδεύεται από το ακόλουθο τριπλό μήνυμα:

«Μετά τις διακοπές προσέχουμε διπλά: 1) φοράμε μάσκες 2)μένουμε μακριά από ευπαθείς ομάδες 3)αποφεύγουμε το συνωστισμό».

Η πρότασεις για τα σχολεία

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά με τα σχολεία και συγκεκριμένα την ημερομηνία έναρξή τους.

Τα σενάρια περί 14 Σεπτεμβρίου εξακολουθούν να αναφέρονται, με τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1η του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση. Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο δεδομένο της 7ης Σεπτεμβρίου. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31 Αυγούστου προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του.

Υπέρ της 7ης Σεπτεμβρίου οι ειδικοί

Από την άλλη, οι ειδικοί στρέφονται υπέρ του ανοίγματος στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

«Δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά όλο τον χειμώνα. Δηλαδή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η δύναμη της επιδημίας τον χειμώνα».

Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς τον χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ