ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το πρώτο κουδούνι - Η πιθανότερη ημερομηνία

Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το πρώτο κουδούνι - Η πιθανότερη ημερομηνία
Φωτογραφία αρχείου ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την οριστική απόφαση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένουν να ακούσουν σήμερα χιλιάδες γονείς ανά τη χώρα.

Eπισήμως η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16:00 το απόγευμα σήμερα, Τρίτη.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι λένε οι ειδικοί

Αν και το άνοιγμα των σχολείων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, το σενάριο για παράταση μίας εβδομάδας προέκυψε ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων τον προηγούμενο μήνα, καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θέλουν να δουν την εξέλιξη της πανδημίας μετά και την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων.

Κι ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται προς την 14η Σεπτεμβρίου, οι γνώμες των ειδικών διχάζονται.

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 φαίνεται πως είναι ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα.

«Το σημείοκλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει όλο το τελευταίο δεκαπενθήμερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα… Εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».

Πάντως, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου».

«Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο» πρόσθεσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος τόνισε:

«Χωρίς μάσκα τη βάψαμε».

Και εκτίμησε ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε και ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Υποστήριξε πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους.

Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων το χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας. Υποστήριξε πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία.

Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού.

Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου. Για την τηλεκπαίδευση, υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Μίλησε ακόμα για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, λέγοντας πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ