ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 3.386 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: 3.386 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πάνω από 3.000 είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 262.

Αναλυτικά, από τις 25 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η επιδημία έως τις 30 Αυγούστου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.134, τα 3.386 είναι ενεργά, ενώ 5.153 άνθρωποι ανάρρωσαν στο σπίτι και 1.333 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από την ΓΓΠΠ:

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους το τελευταίο δίμηνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έως την 30 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 199.034 έλεγχοι, καταγράφηκαν 8.862 παραβάσεις (δηλαδή ποσοστό 4,52%), ενώ κόπηκαν 9.651 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.856.840 ευρώ και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.330 ημερών για υπεράριθμους πελάτες και 228 ημερών για μη τήρηση ωραρίου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικά στις πύλες εισόδου, από την 1-7-2020 έως την 30-8-2020 η εικόνα από τους στοχευμένους ελέγχους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σε σύνολο 3.239.194 εισερχομένων επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν 406.857 έλεγχοι και επιβεβαιώθηκαν 853 κρούσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι με την έννοια ότι γίνονταν τεστ σε άτομα που είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς, με βάση τα διεθνή στοιχεία για την πορεία της νόσου.

Σχετικά με τις λαϊκές αγορές, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσουν στις περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, (Χανιά, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Μυτιλήνη), ως εξής:

• Σε κάθε λαϊκή αγορά, από τους πωλητές, παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή και μόνο, σύμφωνα με την άδεια τους, θα συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών.

• Θα υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων με ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα,.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις λαϊκές αγορές όπως σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο στις περιοχές που ισχύουν τα ειδικά μέτρα.

Η τήρηση των μέτρων, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα ελέγχεται επισταμένως από τους αρμόδιους φορείς.

«Οι έλεγχοι δεν γίνονται από εκδικητική ή τιμωρητική διάθεση αλλά στόχος είναι να επιβεβαιώνεται η σωστή τήρηση των κανόνων», είπε ο υφυπουργός ενώ επίσης υπογράμμισε:

«Η τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές». Και εξέφρασε τιε ευχαριστίες του προς την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, που επισκέφθηκε σήμερα και τα στελέχη της, καθώς και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την συμβολή τους στην τήρηση των κανόνων και την ασφάλεια των πολιτών.

Αναφερόμενος στην έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και αποφασίζει με κριτήριο το αποτέλεσμα αυτών των κανόνων.

Επανέλαβε την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι:

• Είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

• Να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ δημοτικού.

• Τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μαθητικών ομάδων.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται:

• Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, ή διαταραχές συμπεριφοράς ή με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή νόσημα που εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

• Στα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, προβλέπεται χρήση μάσκας μόνο όταν είναι εφικτό.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στους οίκους ευγηρίας και όλες τις δομές ευάλωτων ατόμων λέγοντας ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι, ενώ την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων και όλων των μέτρων για την προστασία των συμπολιτών μας έχουν οι Περιφέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ