ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Μυτιλήνη - Έκτακτη σύσκεψη για τα κρούσματα στη Μόρια

Συναγερμός στη Μυτιλήνη - Έκτακτη σύσκεψη για τα κρούσματα στη Μόρια
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μυτιλήνη μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ κ. Ροϊλός και στελέχη του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συντονίσουν συσκέψεις με τοπικούς φορείς για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Στις 9:00 το πρωί είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στο ΕΚΑΒ ενώ στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων στην Περιφέρεια, σύμφωνα με πληροφορίες του nealesvou.gr.

Σε σχετική ανακοίνωση το Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη σημερινή σύσκεψη ανακοίνωσε χθες:

«Στο πλαίσιο λήψης μέτρων περιορισμού της επιδημίας του COVID -19 και προκειμένου να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων του νησιού μας, σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του νοσοκομείου ευρεία σύσκεψη αναφορικά με τον συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό των φορέων υγείας του νησιού. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των 4 ΚΥ και του ΕΚΑΒ.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Γεώργιος Καμπούρης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ίδρυσης ιατρείου covid-19 για την αποσυμφόρηση του ΤΕΠ του νοσοκομείου και στην σημασία της συνεργασίας και τήρησης πλαισίου αρμοδιοτήτων με στόχο την ανάσχεση της αυξητικής πορείας κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο της επαγρύπνησης και του οργανωτικού σχεδιασμού της πανδημίας από 3/9/20 έως και 4/9/20 θα επισκεφθούν την Λέσβο ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς, Αιγαίου κ. Χρήστος Ροϊλός και ο Διοικητής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

Σε κάθε περίπτωση γνωστοποιείται στο κοινό ότι εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα κάτωθι μέτρα:

α) Αναστέλλεται η πλήρως λειτουργία των Τακτικών Χειρουργείων μέχρι νεότερης επανεκτίμησης των δεδομένων της πανδημίας από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

β) Περιορίζονται τα ραντεβού των ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με ανώτερο αριθμό εξεταζόμενων ανά ιατρείο σε οκτώ (8). Το τμήμα Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων θα ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για την μεταφορά των ραντεβού σε νέες ημερομηνίες. Παρακαλούνται οι ασθενείς να προσέρχονται στο χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων αυστηρά την καθορισμένη ώρα του ραντεβού τους, τηρώντας πάντα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα και αποστάσεις).

γ) Το επισκεπτήριο των ασθενών συνεχίζει να είναι υπό περιορισμό και επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή, κατόπιν έγγραφης άδειας.
Παρακαλείται το κοινό να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό στις υποδείξεις του προσωπικού, για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του».

Σε καραντίνα το ΚΥΤ

Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια για συνολικά 14 ημέρες.

Για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση.

Ας σημειωθεί ότι στον καταυλισμό σήμερα διαμένουν περί τους 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης αναγνωρίστηκε ως θετικός στον κορωνοϊό και ήδη νοσηλεύεται, 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος είχε φύγει από το νησί για την Αθήνα στις 17 Ιουλίου και επέστρεψε στην Μόρια, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου, όπου και διέμενε σε σκηνή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής».

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί ήδη και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ όπως έγινε γνωστό εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ