ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στις κλειστές δομές - Αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στις κλειστές δομές - Αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε πολυπαραγοντικό γρίφο εξελίσσεται η προσπάθεια συγκράτησης του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο οποίος φαίνεται να «σιγοκαίει» σε κλειστές δομές απειλώντας με εκτόξευση των κρουσμάτων και πολλαπλούς υγειονομικούς «πονοκεφάλους».

Κι ενώ τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν να κυμαίνονται σε τριψήφια νούμερα και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ αυξάνεται σταδιακά, συνεχώς «ξεφυτρώνουν» νέες εστίες υπερμετάδοσης.

Το γηροκομείο στο Μοσχάτο και η δομή φιλοξενίας στον Βύρωνα αλλά και το γηροκομείο στο Μαρούσι είναι μόνο οι τελευταίες από αυτές ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί και ο εντοπισμός κρούσματος σε κέντρο τοξικοεξαρτημένων του Δήμου Αθηναίων.

Στη δομή, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, βρέθηκε θετικός ένας χρήστης, ο οποίος νωρίτερα είχε παρουσιάσει συμπτώματα. Μετά από αυτό, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα προχωρήσει στην ιχνηλάτηση και τη διαδικασία δειγματοληψίας, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και περιοριστικά μέτρα, αν και στη δομή δεν μένει σταθερός αριθμός ανθρώπων.

Ένα δεύτερο περιστατικό σε δομή παρουσιάστηκε χθες στα Οινόφυτα. Αφορά σε μία δομή προσφύγων όπου βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα. Ένας πρόσφυγας που έχει αιτηθεί άσυλο, ηλικίας 45 ετών, βρέθηκε θετικός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ετσι, η δομή τέθηκε σε καραντίνα από χθες και για δύο εβδομάδες (ως τις 16 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα), μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

«Πονοκέφαλος» η Αττική

Από άποψη γεωγραφικής κατανομής, η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική παραμένει ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των υγειονομικών Αρχών, καθώς για ακόμη μία μέρα εντοπίστηκαν πάνω από 100 κρούσματα στην Αττική. Πρόκειται για σχεδόν τα μισά από όλη τη χώρα (118 από τα συνολικά 241 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη), κάτι που αποδεικνύει ότι στην πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας ο ιός έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ένα από τα αίτια σαφώς και είναι ο αναπόφευκτος συνωστισμός, αφού η Αθήνα και γενικά η Αττική, μετά και την ολοκλήρωση των διακοπών του Αυγούστου, συγκεντρώνουν τον μισό πληθυσμό της χώρας, οπότε τα μέτρα προστασίας είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν με σχολαστικότητα.

Αύξηση νοσηλευομένων στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την 1η Αυγούστου υπήρχαν μόλις 10 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Ενα μήνα μετά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 39 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αριθμός σημαντικά αυξημένος.

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί ανά 10ημερο στις ΜΕΘ:

1η Αυγούστου: 10

10 Αυγούστου: 24

20 Αυγούστου: 30

30 Αυγούστου: 35

3 Σεπτεμβρίου: 39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ