ΕΛΛΑΔΑ

Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό
ΙΝΤΙΜΕ/Δελτίο τύπου / POOL

Οι πρώτες δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα φτάσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2020, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με AstraZeneca» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Ο προγραμματισμός για την παραλαβή των δόσεων είναι ο Δεκέμβρης. Από τον Δεκέμβρη θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις» πρόσθεσε.

Γώγος: Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι «κρίσιμη ως προς την περίοδο», για να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά ώστε να μην έχουμε βάρος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε ο κ. Γώγος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 26 εκατ. κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες θάνατοι, παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε πως η έξαρση αυτή σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε.

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.

Ιδιαίτερα για τις κλειστές δομές, το χαρακτήρισε «αναδυόμενο ζήτημα». «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά ώστε να μην έχουμε βάρος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και όχι κρίσιμη.

Ωστόσο τόνισε πως είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.

Αισιόδοξος για τις θεραπείες των φαρμάκων

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα για τα εμβόλια. Μάλιστα για το εμβόλιο της Ρωσίας είπε ότι η ανοσιακή απόκριση είναι σχεδόν 100%, ενώ όπως είπε αναμένουμε τη φάση 3 για όλα τα εμβόλια

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για τις θεραπείες των φαρμάκων, σημειώνοντας ότι έχουμε φτιάξει έναν αλγόριθμο για τη νοσηλεία και έχουμε καλά δεδομένα για όλες τις θεραπείες. «Εξετάζουμε το τρίπτυχο χλωροκίνη, κορτιζόνη και αντιικά», ανέφερε ως προς τα πρωτόκολλα και σημείωσε πως η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο.

Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει και του φθινοπώρου, ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα», σημείωσε.

Κλέινοντας την ενημέρωση, ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αυτιά στην παραπληροφόρηση». «Άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε, ότι είναι πολύ καλό να κάνουμε συνέχεια τεστ και ιδιαίτερα τα γρήγορα τεστ του αντιγόνου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ