ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως δούμε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Μαγιορκίνης: Με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως δούμε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική
ΙΝΤΙΜΕ

Για το άνοιγμα των σχολείων, την επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της πανδημίας μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων λόγω των μαζικών επιστροφών στην Αττική.

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευή για 3ο 4ο και 5ο κύμα κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα ο ίδιος υπογραμμίζει πως «αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται».

Αναφορικά με τη γρίπη ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι πιθανότατα φέτος να είναι πιο ήπια αφού προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός.

«Οι νεοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε.

Άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος τόνισε ότι τα σχολεία πρεπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται αλλά όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα.

Παράλληλα σημείωσε πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ