ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστές δομές, διασωληνωμένοι και Αττική: Τα τρία «μέτωπα» της πανδημίας που προβληματίζουν

Κλειστές δομές, διασωληνωμένοι και Αττική: Τα τρία «μέτωπα» της πανδημίας που προβληματίζουν
AP Photo/Panagiotis Balaskas

Μπορεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σε κάτω από 200, όμως ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αλλά και η εμφάνιση κρουσμάτων σε κλειστές δομές εξακολουθούν να προβληματίζουν τις Αρχές. 

Κι ενώ το πρώτο κουδούνι σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια πρόκειται να ηχήσει την ερχόμενη Δευτέρα, η εμφάνιση κρούσματος σε βρεφονηπιακό σταθμό στον Κορυδαλλό, κατά τη δεύτερη μόλις εβδομάδα λειτουργίας τους, έχει θέσει σε επιφυλακή τις Αρχές, οι οποίες καλούνται να λύσουν τον δύσκολο «γρίφο» της εφαρμογής των μέτρων στις μικρές ηλικίες μαθητών.

Μία άλλη εστία ανησυχίας είναι οι κλειστές δομές.

Τη Δευτέρα, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, στα 17 ανέχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας, από τα δείγματα που ελήφθησαν σε 1.600 διαμένοντες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ στη Μόρια έχει τεθεί σε καραντίνα. Σημειώνεται πως ο έλεγχος ξεκίνησε καθώς 40χρονος Σομαλός βρέθηκε θετικός στον ιό, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 40χρονος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Αύξηση διασωληνωμένων

Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι και το γεγονός ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι σοβαρά νοσούντες έχουν αυξηθεί κατά 54 και όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση κατά 7 με το 50% των νοσηλευομένων να βρίσκονται στην Αττική.

Εξάλλου, ο φόρος θανάτου μέσα στον Σεπτέμβριο, 23 άτομα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν τις Αρχές.

Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 43 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, με τις μισές από τις οποίες σε ένα μόνο νοσοκομείο, στον «Ευαγγελισμό».

Ένας από τους 22 ασθενείς που εισήχθη στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής ήταν και ο 25χρονος από το Μπαγκλαντές ο οποίος πήγε μόνος του στο νοσοκομείο και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι ήταν επείγουσα η διασωλήνωσή του.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Για μια ακόμη φορά στο «κόκκινο» ήταν η Αττική με 101 κρούσματα.

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία των εισαγωγών και των νοσηλειών. Στο λεκανοπέδιο τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 1.992 κρούσματα, ενώ άλλα 608 έχουν καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κλινικές Covid-19 των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου 157 ασθενείς. Πριν από έναν μήνα ο αριθμός τους ήταν μόλις 30. Άλλοι 55 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων στην Αττική.

Τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Παμμακάριστος, Θριάσιο, Αττικόν, σηκώνουν το μεγάλο βάρος της περίθαλψης και νοσηλείας των ανθρώπων που ασθενούν με τη λοίμωξη Cοvid-19, ενώ με την ίδια ετοιμότητα και αυταπάρνηση έχουν μπει σε αυτή τη μάχη και άλλα νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο και το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας.

Γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 156 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τα 142 είναι εγχώρια και από αυτά, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

• 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

• 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

• 101 κρούσματα στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 2 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή

• 1 κρούσμα στην Π. Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, τα οποία συνδέονται με συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ