ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Η επιδημία παραπληροφόρησης είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία του κορωνοϊού

Σύψας: Η επιδημία παραπληροφόρησης είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία του κορωνοϊού
AP Photo/Mark Schiefelbein

Για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, τα καθημερινά κρούσματα αλλά και τον χειμώνα που έρχεται, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Για τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών απέναντι στα μέτρα κατά του κορονοϊού, Νίκος Σύψας τόνισε: «Ασφαλώς και με ανησυχεί αυτό το κίνημα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι φοβερά επικίνδυνο. Είναι η λεγόμενη επιδημία της παραπληροφόρησης. Είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία του κορωνοϊού με την έννοια ότι είναι ένας παράγοντας που πυροδοτεί την επιδημία και επαυξάνει τις συνέπειές της. Γι' αυτό πρέπει να δίνουμε σωστή πληροφόρηση. Είναι η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στην παραπληροφόρηση», επεσήμανε.

«Το άνοιγμα των σχολείων πιέζει λίγο τον δείκτη μετάδοσης. Η μικρή αυτή πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί», εξήγησε ο κ. Σύψας λίγες ημέρες πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

«Είμαστε σε ένα "πλατό" της πανδημίας. Δεν έχουμε την λεγόμενη επιθετική φάση, δηλαδή να έχουμε κάθε ημέρα διπλάσια κρούσματα. Έχουμε σταθερό αριθμό τον τελευταίο καιρό. Τώρα που δεν έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, επέστρεψαν από τις διακοπές, ελπίζουμε σε μια ύφεση. Τα στοιχεία με τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν επιδημιολογικά 10 με 15 ημέρες πριν. Ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει», πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε:

«Σιγά σιγά τα παιδιά θα μπουν σε μια κανονικότητα με τη χρήση της μάσκας. Όλα θα πάνε καλά. Τόσο οι γονείς όσο και οι παππούδες πρέπει να προσέχουν».

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «ασφαλώς θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ένταση του κορωνοϊού ούτε της γρίπης, που κάθε χρόνο μεταβάλλεται. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα θα είναι ήπια».

Επίσης, ο καθηγητής Λοιμωξιωλογίας επεσήμανε ότι «στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε μια επανάκαμψη της πανδημίας, με αύξηση των κρουσμάτων και θα είναι το λεγόμενο δεύτερο ή τρίτο κύμα. Είναι μάταιο να κάνουμε προβλέψεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού, ο ιός ήδη μας διέψευσε το καλοκαίρι. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα πολύ έντονο δεύτερο ή τρίτο κύμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ