SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Η Ρινοπλαστική στη νέα εποχή: Ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε όλα τα θέματα

Η Ρινοπλαστική στη νέα εποχή: Ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε όλα τα θέματα

Είναι γεγονός ότι η ρινοπλαστική σήμερα απευθύνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο γυναίκες όσο και άντρες. Με τις νέες εξελιγμένες τεχνικές που τίθενται σε εφαρμογή, οι ειδικοί κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τα αισθητικά και τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης.

Εν τούτοις, υπάρχουν ακόμα πολλές απορίες σχετικά με την όλη διαδικασία η οποία εξελισσόμενη διαρκώς, γίνεται ολοένα και πιο απλή για τον ασθενή. Εξέχοντα ρόλο στην επέμβαση αυτή, που θεωρείται η δυσκολότερη της πλαστικής χειρουργικής, διαδραματίζει ο ίδιος ο χειρουργός.

Ο Δρ Μιχαήλ Τσούνης, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, στρατιωτικός ιατρός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνει αναλυτικές απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ο Δρ Τσούνης διαθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση στη Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική καθώς έχει μετεκπαιδευτεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο επί σειρά ετών, σε διάσημα ρινολογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας. Παραμένει Επίτιμος Επιμελητής Ρινολογίας στο νοσοκομείο Charing Cross του Imperial College of Medicine στο Λονδίνο και εκτελεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ρινοπλαστικής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια ενώ είναι εκπαιδευτής των μεταπτυχιακών φοιτητών της ρινολογίας στο αντικείμενο της ρινοπλαστικής.

Ας δούμε αναλυτικά όλα τα ερωτήματα καθώς και τις απαντήσεις τους.

Τι ακριβώς είναι η Ρινοπλαστική;

Αν θέλουμε να ορίσουμε εν συντομία τη ρινοπλαστική, θα λέγαμε ότι είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αλλάζουμε το σκελετό της μύτης, έτσι ώστε να της δώσουμε ένα νέο, πιο όμορφο σχήμα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ποια είναι τα κυριότερα αισθητικά προβλήματα της μύτης τα οποία σας ζητούν να διορθώσετε οι ασθενείς σας;

Οι ασθενείς που επιθυμούν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική στις μέρες μας, είναι πολύ πιο ενημερωμένοι σε σχέση με παλιότερα. Σε αυτό βοηθά πολύ το διαδίκτυο, αρκεί βέβαια να επιλέγουν τις σωστές πηγές πληροφοριών. Έτσι λοιπόν, οι πιο πολλοί έρχονται στο ιατρείο έχοντας σκεφτεί τις αλλαγές που θα ήθελαν να κάνουν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ρόλος του εξειδικευμένου χειρουργού είναι να κάνει μία λεπτομερή ανάλυση της μύτης από τη σκοπιά του ειδικού. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υποψήφιος για την επέμβαση ανακαλύπτει με τη βοήθεια μας, αισθητικά ζητήματα της μύτης του που ποτέ δεν είχε παρατηρήσει, μολονότι ήταν πάντα εκεί. Σε γενικές γραμμές, οι πιο συχνές δυσμορφίες που καλούμαστε να διορθώσουμε κατά τη διάρκεια μιας ρινοπλαστικής είναι οι παρακάτω:

  • Ο ύβος, η γνωστή σε όλους μας καμπούρα, η οποία αποτελείται εν μέρει από οστό και εν μέρει από χόνδρο.
  • Τα πλατιά ρινικά οστά.
  • Η φαρδιά/χοντρή κορυφή.
  • Μια κορυφή που είναι είτε πεσμένη είτε υπερπροβάλλουσα.
  • Μία στραβή ή αλλιώς λοξή μύτη.
  • Μία μύτη η οποία έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό ή προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση με αποτέλεσμα να φέρει ποικίλα αισθητικά προβλήματα.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής τους διορθώνουν και κάποιο πρόβλημα που έχουν στην αναπνοή τους. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος των ασθενών μας, πέρα από το αισθητικό τους θέμα, έχουν και κάποιο λειτουργικό πρόβλημα, το οποίο τους προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Μάλιστα, πολλές φορές αυτή η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, αποτελεί και την αφορμή για να προσέλθει κάποιος στο ιατρείο για την αρχική εκτίμηση. Στις μέρες μας, τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα της ρινός μπορούν να διορθωθούν με απόλυτη επιτυχία στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Τέτοια λειτουργικά προβλήματα είναι:

  • Το στραβό ρινικό διάφραγμα
  • Οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες
  • Οι ρινικοί πολύποδες
  • Η χρόνια ιγμορίτιδα

Μπορούμε λοιπόν με τη συγκεκριμένη επέμβαση να προσφέρουμε στον ασθενή μας το διπλό όφελος της ανανεωμένης εμφάνισης και της ελεύθερης αναπνοής.

Τελικά η ρινοπλαστική είναι μία εύκολη τεχνικά επέμβαση; Μπορεί οποιοσδήποτε χειρουργός να την αναλάβει;

Σε καμία περίπτωση. Η ρινοπλαστική είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε μάλιστα το «χειρουργείο της λεπτομέρειας» καθώς κάθε χιλιοστό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι θεωρείται η δυσκολότερη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Υπό αυτό το πρίσμα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή του χειρουργού, ο οποίος με τη γνώση και την εξειδίκευσή του θα εξασφαλίσει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος αποφασίζει ότι θέλει να υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος γιατρός για να την αναλάβει;

Ο γιατρός που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μία ρινοπλαστική θα πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι εξέχουσας σημασίας να έχει εργαστεί σε ρινολογικά κέντρα του εξωτερικού ώστε να γαλουχηθεί μέσα σε αυτά και να έχει εμπεδώσει τις αρχές της λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής αλλά και της ρινοχειρουργικής στο σύνολό της. Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της ρινός και να προσφέρει στον ασθενή του μία μύτη καλαίσθητη, η οποία την ίδια στιγμή αναπνέει ελεύθερα χαρίζοντάς του ευεξία.

Υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη ρινοπλαστική σήμερα;

Ασφαλώς, η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που συγκεντρώνει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται διαρκώς. Πλέον, οι σύγχρονες τεχνικές είναι λιγότερο τραυματικές, γεγονός που εξασφαλίζει την απουσία μετεγχειρητικού πόνου, το ελάχιστο δυνατό οίδημα και την ταχεία επάνοδο του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ως παράδειγμα αναφέρω την εισαγωγή στην πρακτική μας του πιεζοτόμου, μίας συσκευής υπερήχων, με τη βοήθεια της οποίας πραγματοποιούμε στην ουσία μία «γλυπτική» της μύτης. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία με την οποία πετυχαίνουμε εξαιρετική ακρίβεια στους χειρισμούς μας με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των γύρω ιστών, γεγονός που αναβαθμίζει τη συνολική ποιότητα του χειρουργείου μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ