ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι - Υποχώρησαν τα κρούσματα κάτω των 40 ετών

Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι - Υποχώρησαν τα κρούσματα κάτω των 40 ετών
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Τάση υποχώρησης, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, δείχνει να παρουσιάζει η νόσος του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τα κρούσματα στη Μόρια είπε πως θετικά ήταν τα 35, κανένας από το προσωπικό.

Για τη χρήση μάσκας

Αναφερόμενος στις μάσκες, είπε πως οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία τους στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας. «Η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», τόνισε.

«Η μάσκα είναι δυσάρεστη στην χρήση αλλά είναι μια μικρή θυσία για την υγεία και την οικονομία», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τα γονίδια και το εμβόλιο

Έπειτα είπε πως στο ιατρικό και ερευνητικό πεδίο η προσπάθεια για τη διαλεύκανση των ιδιαιτεροτήτων της νόσου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα που όταν απαντηθούν θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της COVID-19. Γιατί η νόσος εκτροχιάζεται σε νέους; Γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες πάνε καλύτερα όσον αφορά την ανάρρωση τους; Γιατί διαφέρει ο χρόνος διάρκειας αντισωμάτων από ασθενή σε ασθενή; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν, είπε ο κ. Μαγιοργκίνης και στάθηκε στα γονίδιά που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού, τα οποία, όπως εξήγησε, βρίσκονται στο επίκεντρο της νόσου.

Όσον αφορά το εμβόλιο και την πιθανή δοσολογία του ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι κάτι το οποίο αναμένεται να προκύψει από τις μελέτες των εμβολίων που δοκιμάζονται και όπως είπε «ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερες δόσεις οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας».

Όπως επισήμανε όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών φάσης ΙΙΙ και τότε θα γνωρίζουμε το καλύτερο προφίλ σχήματος εμβολιασμού.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος με βάση και τα αποτελέσματα των δύο πρώτων φάσεων της έρευνας, τα οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακά.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή αποκλείεται να μην έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε.

Χαρδαλιάς: Δεν θα μπαίνουν στην τάξη τα παιδιά που δεν φορούν μάσκα

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «βασικό μας μέλημα είναι η πλήρης ενημέρωση των πολιτών», σημειώνοντας πως εκδίδεται ΚΥΑ για τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας τους, από τη Δευτέρα.

Ακόμη, επεσήμανε ότι όποια παιδιά δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στην τάξη.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε κάποια μέτρα που θα ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας στα κυλικεία εσωτερικού χώρου.

Σημείωσε πως τα τρόφιμα θα είναι συσκευασμένα και τα υγρά σε ατομικές συσκευασίες, ενώ πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου κατά την αναμονή στο κυλικείο.

«Στόχος είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, να προστατέψουμε τους μαθητές μας , τους εκπαιδευτικούς μας και τις οικογένειές τους», είπε ο υφυπουργός.

«Χρειάζεται υπευθυνότητα, επιμονή και υπομονή για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε ακόμη.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους πρόκειται να επιστρέψουν από αύριο, Τετάρτη από επτά ελληνικά νησιά, είπε:

«Οι αποφάσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στα δεδομένα τα δικά μας. Η απόφαση είναι για να προφυλάξουν τους δικούς τους πληθυσμούς».

Σε ότι αφορά στις πύλες εισόδου της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 451.908 έλεγχοι, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 972.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.

Ράπτη: Μέλημά μας η προστασία των ευάλωτων πολιτών στις μονάδες ψυχικής υγείας

Παίρνοντας το λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη τόνισε είπε πως βασικό μέλημα είναι η προστασία ευάλωτων συμπολιτών μας, στις μονάδες ψυχικής υγείας.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως «δεν είχαμε κανένα θάνατο σε δημόσια δομή» και ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα.

  • Αξιοποίηση των διαύλων επικοινωνίας - μέσω messenger, skype, viber
  • Στελέχωση σε 24ωρη βάση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης
  • Δωρεάν μοριακοί έλεγχοι στους εργαζομένους
  • Απαγόρευση επισκέψεων κοινωνικού χαρακτήρα -εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις υπό προϋποθέσεις
  • Διευκόλυνση της επικοινωνίας των νοσηλευομένων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ