ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στο CNN Greece: Υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η Μόρια

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στο CNN Greece: Υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η Μόρια
AP Photo/Panagiotis Balaskas

«Υγειονομική βόμβα» είναι η Μόρια σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, που μίλησε στο CNN Greece.

O περιφερειάρχης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στο ΚΥΤ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η φωτιά καθώς είναι σε ύφεση μετά την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι περισσότεροι από 12.500 μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο, σε χωράφια και σε δρόμους γύρω από την δομή στη Μόρια. Πολλοί από τους μετανάστες είναι φορείς του κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί».

«Αστυνομία, στρατός αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς από την πρώτη στιγμή βρίσκονται επί ποδός για να αποφευχθούν τα χειρότερα» συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης ενώ όπως είπε υπάρχει συνεχείς επικοινωνία με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στη φωτιά, είναι σε ύφεση» όπως είπε στο CNN Greece ο περιφερειάρχης.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις ο κ. Μουτζούρης είπε «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί υπάρχει έξαρση από πλευράς των μεταναστών. Ο στρατός φέρνει σκηνές καθώς έχει καταστραφεί ολοσχερώς η δομή».

Μεγάλη η καταστροφή από τη φωτιά

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού.

Το σύνολό του, εκτός του ΚΥΤ, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πηγή: AP Photo/Panagiotis Balaskas

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ