ΕΛΛΑΔΑ

Ελεγχόμενη η φωτιά στην Ανάβυσσο - Εκκενώθηκαν οικισμοί και κάηκαν σπίτια

Ελεγχόμενη η φωτιά στην Ανάβυσσο - Εκκενώθηκαν οικισμοί και κάηκαν σπίτια
Σπύρος Μελισσάρης/CNN Greece

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος, Σπύρος Μελισσάρης, Αμαλία Κάτζου 

Έχει ζητηθεί να εγκατέλειψαν την Ανάβυσσο οι κάτοικοι της περιοχής την ώρα που η φωτιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από τα Καλύβια, μαίνεται ακόμα στην περιοχή, αλλά όχι με την ίδια ένταση.

Συγκεκριμένα, στην Ανάβυσσο οι φλόγες είναι υπό έλεγχο, ωστόσο ο δρόμος παραμένει κομμένος, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα.

Την ίδια ώρα, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο που κατευθυνόταν προς την Παλαιά Φώκαια.

Νωρίτερα, έγιναν εκκλήσεις για να εκκενωθούν οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς υπολογίζεται περίπου στα 7-8 χιλιόμετρα.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, έως και 9 μποφόρ.

Στην Ανάβυσσο δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια και τουλάχιστον ένα όχημα στον οικισμό της Φέριζας.

Πατούλης στο CNN Greece: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε στο CNN Greece πως οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανάβυσσο.

Σε νεότερες δηλώσεις του στο Σκάι, ο κ. Πατούλης εκτιμά πως μέχρι το βράδυ η κατάσταση θα έχει ελεγχθεί.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης έχουν εκκενωθεί ήδη οι οικισμοί, Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Ανάβυσσος λόγω κυρίως της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, για την κατάσβεση επιχειρούν αυτή την ώρα, 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και εναέρια μέσα.

Ο κ. Πατούλης τονίζει πως είναι κομβικό να ελεγχθεί η φωτιά πριν νυχτώσει και θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και γι’ αυτό το λόγο όλα τα μέσα δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιοριστούν τα μέτωπα.

Ο σφοδρός αέρας δυσχεραίνει την προσπάθεια όλων των πυροσβεστικών μέσων, σημειώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, καθώς το μέτωπο είναι διάσπαρτο.

Μηνύματα από το 112

Σημειώνεται πως με τρίτο μήνυμα του 112 καλούνται όσοι βρίσκονται στην Ανάβυσσο να απομακρυνθούν προληπτικά λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους προς Σαρωνίδα οδικώς από λεωφόρο Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου. Δασική πυρκαγιά στη Θέριζα».

Στο ένα από τα τρία μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

«Κάηκαν σπίτια»

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια.

«Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο CNN Greece ότι οικίες έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για πόσα σπίτια πρόκειται.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Σαρωνικού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαρκής ενημέρωση Μητσοτάκη για τις φωτιές

Με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν επίσης ότι στην Αττική, έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Παντελεήμονα, 'Αρη, Αναβύσσου και ΑΤΕ αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής.

Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ