ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους οι μετανάστες, σε αναβρασμό οι κάτοικοι: «Μπλόκο» στην ανακατασκευή του ΚΥΤ

Στους δρόμους οι μετανάστες, σε αναβρασμό οι κάτοικοι: «Μπλόκο»  στην ανακατασκευή του ΚΥΤ
CNN GREECE/ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες περαμένουν για δεύτερη ημέρα στο δρόμο μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και την τοπική κοινωνία να «βράζει».

Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα, κατά την οποία η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε χωράφια, πεζοδρόμια και πάρκινγκ καταστημάτων, στην περιοχή περιμετρικά του ρημαγμένου καταυλισμού επικρατεί αναβρασμός.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους διαμένοντες του ΚΥΤ να προχωρήσουν στην ενδοχώρα ενώ οι Αρχές του νησιού κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα, δεδομένων μάλιστα και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μένουν σε νεκροταφείο

Η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό στους ανθρώπους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να στήνεται κάποιος καταυλισμός με σκηνές.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, όπως μετέδωσε η Ευδοκία Μύτιλη για το CNN Greece πρόσφυγες κατέλαβαν ένα νεκροταφείο για να κατασκηνώσουν. Δείτε το βίντεο:

Το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, κατέφτασε στην περιοχή της Λάρσου, όπου με την συνδρομή κατοίκων της Μόριας και άλλων χωριών και επιτάσσοντας τα μηχανήματα του Δήμου, έκλεισαν το οδόστρωμα προσπαθώντας να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων του στρατού που έχουν προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας για την ανακατασκευή του.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος ο οποίος έχει στα χέρια του και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνουν λόγο για «καμία δομή στο νησί» καλεί όλους τους κατοίκους να συνδράμουν όσο μπορούν στην διαφύλαξη του μπλόκου.

Δείτε φωτογραφίες με το μπλόκο από το lesvosnews.net

Προσωρινή διαμονή

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες σκηνές φορτώθηκαν σήμερα με αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Σάμου προκειμένου να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη για την κάλυψη των αναγκών στο ΚΥΤ.

Σήμερα στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή Σίγρι θα φτάσει αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού όπου θα φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες και παιδιά. Η περιοχή βρίσκεται 100 χλμ μακριά από τη Μόρια στην άλλη πλευρά του νησιού και όσοι επιλεγούν να μείνουν εκεί θα μεταφερθούν με πούλμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες και πρόσφυγες θεωρούν ότι το τέλος της Μόριας σηματοδοτεί μια νέα αρχή αυτούς και έχουν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Με τσάρτερ στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μεε τρεις πτήσεις, η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη των συνολικά 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το κατεστραμμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η μεταφορά των παιδιών ξεκίνησε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με την πτήση που μετέφερε τα τελευταία 75 προσφυγόπουλα.

Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού.

Παράλληλα, εστάλησαν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης.

AP Photo/Petros Giannakouris

Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Υπουργείο Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι απαραίτητες ενέργειες για στέγαση προσφύγων και μεταναστών

Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση, αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης:

«Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Νέα εστία

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στον καταυλισμό.

Υπενθυμίζεται πως η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Τετάρτης και έκαψε σκηνές που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά, με το ΚΥΤ να έχει καταστραφεί πλέον ολοσχερώς.

Στις σκηνές υπήρχαν γκαζάκια και φιάλες υγραερίου, τα οποία δημιουργούν εκρήξεις, με την Πυροσβεστική να είναι επί ποδός.

Η κήρυξη αυτή ιθα σχύει για τέσσερις μήνες.

Μητσοτάκης: Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί

Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια.

«Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός με δήλωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για τα όσα συνέβησαν στο ΚΥΤ της Μόριας , δηλώνοντας ταυτόχρονα πώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση διότι όπως εξηγεί υπάρχει σοβαρό ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας στην περιοχή

«Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας», αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:

«Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.


Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό.


Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ