ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ CNN Greece: Διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» με μάσκες και αντισηπτικά

Ρεπορτάζ CNN Greece: Διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» με μάσκες και αντισηπτικά
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

To πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι γεγονός και χτύπησε στις 8.15, κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες λόγω των μέτρων προφύλαξης που αποφάσισε να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας λόγω του νέου κορωνοϊού

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατέφθασαν στα σχολεία της χώρας και το βασικό μέτρο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές.

Ο αγιασμός θα τελεστεί για κάθε τάξη χωριστά και συγκεκριμένα μετά τις 11:00 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία στις εκκλησίες, καθώς σήμερα είναι η γιορτή της ύψωσης του Tιμίου Σταυρού.

Τις πρώτες ώρες και μέχρι τον αγιασμό οι μαθητές θα ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, θα γίνει η διανομή των μασκών και ενός ατομικού παγουριού σε κάθε μαθητή και θα ακολουθήσει η διανομή των βιβλίων και η ενημέρωση για το πρόγραμμα της εβδομάδας.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την χρήση μάσκας (δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία. Πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσης για τα σχολεία το οποίο περιλαμβάνει τη θέση υπεύθυνου διαχείρισης κρουσμάτων, ύπαρξη ειδικού χώρου για τα κρούσματα και κανόνων απομάκρυνσής τους καθώς και μια σειρά κανόνες για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα αυστηρά μέτρα προστασία ισχύουν και για τα κυλικεία των σχολείων.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά και μέχρι πότε

Λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποιες περιοχές, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν σήμερα και θα παραμείνουν κλειστά.

Κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Μυτιλήνης και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Πέλλας,

Επίσης αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ