ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στην Ελλάδα – Κατέληξε ένας 71χρονος

Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στην Ελλάδα – Κατέληξε ένας 71χρονος
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα, με έναν ακόμη άνδρα να καταλήγει σήμερα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 71χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Έτσι, ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον νέο κορωνοϊό φτάνει τους 307.

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές αλλά και την κυβέρνηση ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και η αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τα 207 κρούσματα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (13/09) ο ΕΟΔΥ, τα 120 -δηλαδή, περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, τόνισε μιλώντας στο Mega, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική, καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Τόνισε μάλιστα πως για τους επόμενους μήνες, ειδικά στην Αττική, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους, σε καθημερινή βάση.

Οι διασωληνωμένοι

Η περίπτωση ενός 28χρονου άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με κορωνοϊό και χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα έχει σημάνει συναγερμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο νεαρός άνδρας δεν είναι διασωληνωμένος και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατάσταση της υγείας του θα εξελιχθεί καλά, ωστόσο παραμένουν προβληματισμένοι.

Το περιστατικό του 28χρονου επιβεβαίωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας μάλιστα ότι η εισαγωγή του άνδρα σε τόσο μικρή ηλικία στη ΜΕΘ ήταν μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων -σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ- φτάνει τους 54.

Από αυτούς, οι 16 είναι κάτω των 64 ετών.

Συγκεκριμένα, μία περίπτωση είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών και 15 στην κατηγορία από 40 έως 64 ετών.

Οι υπόλοιπες 38 αφορούν άτομα από 65 ετών και πάνω, γεγονός που δείχνει πως σχεδόν οι τρεις στους δέκα (29,6% για την ακρίβεια), είναι ηλικίας κάτω των 64 ετών.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 177 εγχώρια κρούσματα, τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο120 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκτων οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 κρούσμα συνδέεται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λαρίσης

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 σχετίζεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 2.394 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.710 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Την ίδια στιγμή, 54 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.

Οι 12 (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 88,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.125.882 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ