ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες παντού: Τα έξι νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική – Τι αλλάζει

Μάσκες παντού: Τα έξι νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική – Τι αλλάζει
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κορωνοϊού οδήγησε η ραγδαία αύξηση, το τελευταίο διάστημα, των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά πλέον στην Αττική.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και έχουν στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικά της στόχευσης του κυβερνητικού επιτελείου: η γενίκευση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους καθώς και η επέκταση του μέτρου στους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Η νέα δέσμη μέτρων που έχει άμεση ισχύ, λήφθηκε αφού η κυβέρνηση έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αφού έλαβε υπόψη τρεις βασικά δεδομένα για το Λεκανοπέδιο:

α) τους σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (197 χθες),

β) τη σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ (67 διασωληνωμένοι χθες),

γ) την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου, η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ έως το τέλος του μήνα, οπότε θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται η λήψη νέων αποφάσεων, εάν και εφόσον δεν αποδώσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Αναλυτικά, τα 6 μέτρα που ισχύουν από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου:

-Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

-Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

-Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

-Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

-Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

-Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.901 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 15/09/2020

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 296 εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας). Ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας Αναλυτικότερα:

- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ