ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση στο Ζάππειο για τις προτεραιότητες της Ευρωπαΐκής Επιτροπής

Εκδήλωση στο Ζάππειο για τις προτεραιότητες της Ευρωπαΐκής Επιτροπής

Οι βασικές στοχεύσεις της ατζέντας της Ευρωπαΐκής Επιτροπής για την μετά τον κορωνοϊό εποχή και τα ζητήματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος αναλύθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με αφορμή την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης.

Ο Γιώργος Μοσχόβης, αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέφερε πως ο κορωνοϊός έδειξε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να υπερκεράσουν τα προβλήματα με την Ευρωπαΐκή Επιτροπή να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ως παράδειγμα αυτού του συντονισμού έφερε την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης του εμβολίου κατά τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Κομισιόν για το προσφυγικό την επόμενη εβδομάδα, είπε πως δεν θα είναι μόνον μια μακροπρόθεσμη πρόταση πολιτικής, αλλά και πένα project που θα εφαρμοστεί άμεσα και θα συμβάλει στο να επιλυθούν πολλά από τα σημερινά προβλήματα, όπως αυτά που είχαμε στη Μόρια.

«Η Ελλάδα υφίστατο, υφίσταται και θα συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις από το προσφυγικό», τόνισε και προσέθεσε πως η Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση της επίλυσης θεσμικών και άλλων προβλημάτων που οδήγησαν σε καταστάσεις όπως αυτή της Μόρια.

Ο Γιώργος Παγουλάτος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε πως στο θεμα αυτό η Κομισιόν δεν έχει την αποκλειστικότητα των αποφάσεων και πως μόνον με συναίνεση μπορουν να προχωρήσουν οι αποφάσεις, ειδικά δε στο κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης του μεταναστευτικού. Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ ανάφερε πως υπάρχουν σήμερα δυο προσεγγίσεις, η γαλλική και η γερμανική και εκτίμησε πως θα υπάρχει μια σύνθεση αυτών των απόψεων και έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Σεπτεμβρίου και πως δύσκολα θα επιβληθούν κυρώσεις έαν μάλιστα η Τουρκία έχει δείξει καλά δείγματα γραφής έως τότε.

Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στην τοποθέτησή του είπε πως η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εφετινή της ομιλία δεν απέκλεινε του οράματος που είχε παρουσιάσει πέρυσι, κάτι που έδειξε πως η κρίση του κορωνοϊού δεν μετέβαλα την πολιτική της Κομισιόν στον πυρήνα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ