ΕΛΛΑΔΑ

Επιφυλακή και συσκέψεις για τον «Ιανό»: Ο μεσογειακός κυκλώνας πλησιάζει τη Δυτική Ελλάδα

Επιφυλακή και συσκέψεις για τον «Ιανό»: Ο μεσογειακός κυκλώνας πλησιάζει τη Δυτική Ελλάδα
Screen grab

Συναγερμός έχει σημάνει στην κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την κακοκαιρία «Ιανός», που ήδη κινείται απειλητικά προς τη Δυτική Ελλάδα. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για σήμερα στις 11:00 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου, τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού - Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία σε Ηλεία - Ζάκυνθο

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί, μετά από απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο και όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Live η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι μετεωρολόγοι, την ώρα που η κακοκαιρία «Ιανός» - ο μεσογειακός κυκλώνας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή- κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι απρόβλεπτοι και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η πορεία και η έντασή τους.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η νέα αυτή κακοκαιρία θα «σαρώσει» από σήμερα τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια αλλά και την Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία και στη συνέχεια έδωσε τρεις συμβουλές προς τους πολίτες.

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

Τι συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Λαγουβάρδος: Ακραίο καιρικό φαινόμενο

«Ακραίο καιρικό φαινόμενο» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο CNN Greece την κακοκαιρία «Ιανός» ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) Κώστας Λαγουβάρδος, υπογραμμίζοντας πως θα φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής και ισχυρούς ανέμους που θα ξεπερνούν τα 120 χλμ/ώρα.

Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) αναμένεται να πλήξει μέσα στα επόμενα 24ωρα σημαντικό μέρος του ελλαδικού χώρου, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτηρίζει τον «Ιανό» επικίνδυνο, καθώς φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό στις ακτές και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πρώτες περιοχές που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον μεσογειακό κυκλώνα είναι τα νησιά του Ιονίου - ιδίως στο νότιο τμήμα του πελάγους - και οι περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου.

Τι είναι μεσογειακός κυκλώνας και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο είναι όπως τα υπόλοιπα χαμηλά βαρομετρικά που παρουσιάζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τροπικό κυκλώνα. Δηλαδή, έχει ένα «μάτι» και γύρω του υπάρχουν νεφικές αναπτύξεις, οι οποίες δημιουργούν σπειροειδείς (σπιράλ) «μπάντες» γύρω από το κέντρο του.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βαθύ χαμηλό, δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν πολύ ισχυροί άνεμοι και φυσικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη μικρογραφία ενός τροπικού κυκλώνα.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο;

Όπως κι ένα οποιοδήποτε χαμηλό βαρομετρικό φαινόμενο από τα κλασικά που παρουσιάζονται, ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι κι αυτός επικίνδυνος, γιατί φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιοι, έχουμε έναν έως δύο το χρόνο κάπου στη Μεσόγειο. Ο πιο πρόσφατος σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια και είχε μάλιστα επηρεάσει τη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018. Κινήθηκε βορειοανατολικά προς την Ελλάδα και μάλιστα είχε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Είχαμε πάνω από 400 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές της Φθιώτιδας και μάλιστα τότε είχαμε και τέσσερις νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ