ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Άλμα με 359 νέα κρούσματα - Τα 212 στην Αττική

Κορωνοϊός: Άλμα με 359 νέα κρούσματα - Τα 212 στην Αττική
ΙΝΤΙΜΕ

Αρκετά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, με 359 νέα, ενώ εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο. Σε αυξημένο συναγερμό είναι η Αττική καθώς καταγράφηκαν 212 περιπτώσεις.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 21 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Τα 2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

– 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown στην Αττική

Ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου ολιγοήμερου lockdown στην Αττική, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που τέθηκαν από χθες, Τετάρτη, σε εφαρμογή, βρίσκονται οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.

«Επειδή ακούμε συχνά ότι ποτέ δεν θα ξαναγίνει lockdown, θα έλεγα "ποτέ μην λες ποτέ". Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την επιδημία στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Τα μέτρα που πήραμε θα κάνουν περίπου μια εβδομάδα με δέκα μέρες για να αποδώσουν, αν δεν αποδώσουν, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα», διεμήνυσε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιστροπής για τη διαχείριση του κορωνοϊού, Νίκος Σύψας.

Αναφερόμενος στον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτό το ενδεχόμενος, ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, είπε: «Ασφαλώς θα είναι μικρότερης διάρκειας, ενδεχομένως εβδομαδιαίας».

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα άφησε ανοικτό, για πρώτη φορά, χθες Τετάρτη η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Σχολιάζονας την εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Σύψας είπε εξάλλου: «Αυτή η στιγμή η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. Βλέπουμε ανοδική τάση της επιδημίας, και αυτό φαίνεται καλύτερα στις διασωληνώσεις.

Αν αφήσουμε την κατάσταση να εξελίσσεται χωρίς να παίρνουμε δραστικά μέτρα, ενδεχομένως να πιέσουμε πολύ το εθνικό σύστημα υγείας», προειδοποίησε ο λοιμωξιολόγος ο οποίος κλείνοντας επισήμανε: «Κάνω ακόμη μια έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν είναι ο καιρός για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν».

«Σταθερά κρίσιμη κατάσταση» χαρακτήρισε άλλωστε την εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα μας και ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον Σκάι.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση εκεί είναι το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο επιδημιολόγος εξήγησε πως, αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα, μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ