ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίνη του Ιανού το Ιόνιο: Διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων

Στη δίνη του Ιανού το Ιόνιο: Διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις μετακινήσεις των πολιτών έχει προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» με τις συνέπειές του μέχρι στιγμής να εντοπίζονται κυρίως σε Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Οι περιοχές που βρέθηκαν τη νύχτα στο «κόκκινο» ήταν Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου, αλλά θα κινηθεί πιο νότια.

Για τα νησιά του Ιονίου η νύχτα ήταν δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και δέκα μποφόρ.

Η Ιθάκη βρίσκεται αρκετές ώρες στο σκοτάδι, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά του νησιού.

Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Το βίντεο που ανέβασε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδεις ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Σημαντικές ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός». Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος.

Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αργοστολίου, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

kefalonia1.jpg
Από την επέλαση του Ιανού στην Κεφαλονιά.kefaloniapress.gr

Η ανακοίνωση του δημάρχου Κεφαλονιάς για τα προβλήματα από τον Μεσογειακό Κυκλώνα

«Αγαπητοί δημότες,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν εκτεταμένες πτώσεις δέντρων τόσο εντός της πόλης του Αργοστολίου (περιοχή Ορφανοτροφείου) όσο και στα χωριά του Δήμου μας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δέντρα έχουν παρασύρει και καλώδια ΔΕΗ όπως στην είσοδο της ΒΙΠΕ.

Πολλές οι πτώσεις δέντρων στην Κεφαλονιά.kefaloniapress.gr



Η παραλιακή ζώνη Αργοστολίου έχει πλημμυρίσει. Για τη δική σας ασφάλεια παραμείνετε στο σπίτι μέχρι τα συνεργεία του Δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ αποκαταστήσουν τις ζημιές και επαναφέρουν τη λειτουργικότητα του οδικού δικτύου».

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

Έντονη βροχόπτωση στην Ηλεία

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Ηλείας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι.

Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, και στην Αττική σε επιφυλακή οι αρχές σε όλη τη χώρα.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Στα 50 χιλιόμετρα το «μάτι» του κυκλώνα

Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός», που κινήθηκε προς τη χώρα μας, εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ