ΕΛΛΑΔΑ

«Κυκλώνει» την Αττική ο φόβος νέου lockdown –  Αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί

«Κυκλώνει» την Αττική ο φόβος νέου lockdown –  Αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Χαρακτηριστικά… κυκλώνα έχει πάρει η επέλαση του κορωνοϊού στην Αττική, όπου συνεχώς προστίθενται νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ειδικοί και κυβέρνηση να αφήνουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις, με στόχο την ανακοπή της μετάδοσης.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση της πανδημίας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό ενώ τρία είναι τα σημεία που τους ανησυχούν περισσότερο:

-Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική
-Η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων
-Η σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται ορόσημο για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 16 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους αλλά και στους ανοικτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Οι αριθμοί που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί: την Πέμπτη καταγράφηκαν 359 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 212 από τα οποία στην Αττική. Την ίδια ώρα, εννέα άτομα κατέληξαν και 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στο τραπέζι έχει πέσει για τα καλά πλέον το ενδεχόμενο του lockdown στην Αττική, καθώς και άλλα δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων ακόμη και η επαναφορά των μηνυμάτων στις μετακινήσεις, ενώ οι συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μία εκ των οποίων πραγματοποιείται σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ενδεικτικές της κρισιμότητας της κατάστασης.

Οριζόντιο lockdown στην Αττική

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Open, ο Νίκος Σύψας έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, είναι εξόχως κρίσιμη ενώ πρόσθεσε ότι είμαστε «ένα βήμα πριν το lockdown».

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι «έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού» και πρόσθεσε ότι «η Αττική είναι πιο κοντά σε λήψη νέων μέτρων», προεξάρχουσας της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Ενδεχομένως θα ληφθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία στην Αττική» δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα σχολεία είναι το τελευταίο που θα φτάσουμε. Θα προτιμούσα να να λειτουργούν κανονικά».

Έκανε δε έκκληση στους ηλικιωμένους και δη παππούδες και γιαγιάδες «να μην αγκαλιάζετε τα παιδιά» τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι «είναι στο τραπέζι το οριζόντιο lockdown».

Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για την κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι οι επιπτώσεις ενός νέου lockdown θα είναι δυσβάσταχτες για την οικονομία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως το σενάριο ενός δεύτερου lockdown θα ήταν καταστροφικό για την χώρα, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι η τελευταία επιλογή.

Παγώνη: Λογικό ένα lockdown για 15 ημέρες

«Λογικό» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική».

Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως πρέπει να επιστρέψουν και τα SMS ενώ τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας οι επόμενες 7 ημέρες.

Παρασκευής: Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στην Αττική

Για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, χωρίς ωστόσο να θεωρεί πιθανό ένα γενικευμένο lockdown, μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής. Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, η κατάσταση στην Αττική είναι αρκετά ανησυχητική, κυρίως εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευόμενων σε κλίνες ΜΕΘ.

Ένα τοπικό lockdown κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ίσως να αφορά περιορισμό κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες ή για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, επεσήμανε ο καθηγητής.

Τα σχολεία κατά κανόνα δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης μεταξύ των παιδιών, ωστόσο έχουν κι άλλες δραστηριότητες. Δεν μπορούμε να συστήσουμε να σπάσουν οι δεσμοί μιας οικογένειας, γι’ αυτό επιμένουμε στην τήρηση των μέτρων, όσο αυτό είναι εφικτό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.

«Άλμα» με 359 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 359 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 21 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Τα 2.500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Εξ αυτών 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 87,0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εννέα θάνατοι σε ένα 24ωρο

Σημειώνεται πως αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9 θανάτους σε ένα 24ωρο, έγινε γνωστό πως κατέληξαν τρεις ακόμη άνθρωποι.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 63χρονου που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Παράλληλα, κατέληξε και ένας 97χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό και μια 89χρονη γυναίκα που επίσης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Έτσι, το σύνολο των θανόντων ανέρχεται σε 328.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

– 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ