ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ιανός - Ρόδη Κράτσα στο CNN Greece: Ανησυχούμε για την Πύλαρο στην Κεφαλονιά

Κακοκαιρία Ιανός - Ρόδη Κράτσα στο CNN Greece: Ανησυχούμε για την Πύλαρο στην Κεφαλονιά
INKEFALONIA.GR

Για μια «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στο CNN Greece η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, με αφορμή την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» σε νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά, όπου έχουν προκληθεί εκτεταμένες καταστροφές.

«Μετά την πρώτη εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε πολύ δυνατούς ανέμους, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφές. Έχουν βυθιστεί σκάφη στα λιμάνια, κυρίως στην Ιθάκη και τη Ζάκυνθο, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και παραλιακοί δρόμοι. Έχουν αποκλειστεί δρόμοι από την πτώση μεγάλων δέντρων, ενώ υπάρχουν διακοπές ρεύματος κατά περιοχές», δήλωσε η κυρία Κράτσα.

Ιανός: Καρέ - καρέ οι καταστροφές στη Σάμη

Υπογράμμισε πως «γίνεται μεγάλος αγώνας και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται επί ποδός. Οι μετεωρολόγοι μας είχαν προετοιμάσει για το συγκεκριμένο φαινόμενο και λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα και ήδη βρισκόμαστε επί τόπου στις επικίνδυνες περιοχές σε συνεργασία με τους δήμους, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και με την Αστυνομία».

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα - Πηγή: INTIME NEWS

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ανέφερε πως αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιθάκης, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

«Σοβαρά προβλήματα στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς»

Όπως εξήγησε η κυρία Κράτσα, στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Πύλαρο, στην Κεφαλονιά.

«Αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι ο αναμενόμενος μεγάλος όγκος νερού, διότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες από χρόνια είναι ανοχύρωτες απέναντι στις πλημμύρες και δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Έχουν κλειστεί ρέματα, υπάρχουν σπίτια χτισμένα στην κοίτη χειμάρρων και άλλων ποταμών. Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή αφορά συγκεκριμένα στην Πύλαρο. Η Πύλαρος είναι η περιοχή όπου βρίσκεται η Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά, το γραφικό λιμάνι. Εκεί είναι μια πολύπαθη περιοχή», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όταν αναλάβαμε την περιφερειακή Αρχή πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες στην περιοχή αυτή. Κάνουμε έργα και άμεσης επέμβασης αλλά και μακροπρόθεσμα, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που θα οχυρώσουν την περιοχή».

Εξάλλου, η κυρία Κράτσα ανέφερε ότι «η Περιφέρεια βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και ενημέρωση με την Πολιτική Προστασία και σε πλήρη επιφυλακή με φόντο την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα, ώστε να προστατευθούν πρωτίστως ανθρώπινες ζωές και ακολούθως το φυσικό περιβάλλον».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη φάση «δεν κινδυνεύουν συμπολίτες μας», ενώ εκτίμησε ότι «οι υλικές ζημιές από την κακοκαιρία θα είναι μεγάλες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ