ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της Αθήνας είναι στο «κόκκινο» - Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της Αθήνας είναι στο «κόκκινο» - Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι
INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών της νόσου Covid-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, παρά τον μειωμένο αριθμό νέων περιστατικών κορωνοϊού συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Από τα 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Κυριακή, τα 89 αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τρία κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ζήτησε τη λήψη νέων μέτρων θέτοντας ο ίδιος ως στόχο «τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα».

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού -μέσα και έξω- στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κρίσιμο χαρακτήρισε το επόμενο διάστημα ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος σημείωσε πως παρότι «σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων [...] πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό».

«Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

«Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση», σημείωσε.

Ανησυχία για τον χειμώνα και τα κρούσματα γρίπης

Όπως είπε, από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό.

«Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού» σημείωσε επιπλέον ο καθηγητής Ιατρικής.

«Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε.

Ο κ. Γώγος εξήγησε ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος των ειδικών για το μέτωπο του κορωνοϊού, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων».

«Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα «μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά».

Όπως έχει καταστεί σαφές τις τελευταίες ημέρες και όπως επανέλαβε ο κ. Γώγος «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ