ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Καρέ - καρέ η διάσωση των εγκλωβισμένων του «Ιανού»

Καρδίτσα: Καρέ - καρέ η διάσωση των εγκλωβισμένων του «Ιανού»
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τον επιτυχή απεγκλωβισμό των πρώτων κατοίκων του χωριού Οξυά στην Καρδίτσα μέσω ελικοπτέρου πραγματοποίησαν σήμερα ειδικές δυνάμεις. 

Η επιχείρηση διάσωσηςξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας υπό την παρουσία και τον συντονισμό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί από την Οξυά στο Μουζάκι έξι ατομα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθούν ακόμη τέσσερα. Παράλληλα θα δοθούν σε κατοίκους που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους νερό και τρόφιμα. Η περιοχή έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της επέλασης του «Ιανού».

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη καθώς μέσα στο δάσος και δεν υπάρχει κάποιο «άνοιγμα», τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να προσγειωθούν και να απεγκλωβίσουν τους πρώτους κατοίκους.

Το μικρότερο από τα δύο ελικόπτερα που επιστρατεύτηκε κατάφερε να προσγειωθει σε ένα ξέφωτο μεταφέροντας στο γήπεδο του Μουζακίου μια ηλικιωμένη καρκινοπαθή, μια έγκυο μητέρα και το 1,5 έτους παιδί της.

«Εμείς καλά είμαστε, ανησυχούμε για τους εγκλωβισμένους. Κάντε προσπάθειες να αποκατασταθεί ο δρόμος. Νιώθω ανακουφισμένη. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες, δεν περιμέναμε τον Ιανό. Μακάρι να μπορούσαμε να κάτσουμε με τους συγχωριανούς μου» είπε η έγκυος γυναίκα.

Όπως πρόσθεσε «δεν έχουμε ακόμα ρεύμα και νερό, ζητάμε άμεση αποκατάσταση για προσωρινή πρόσβαση στο Μουζάκι». Σύμφωνα με την ίδια «κανείς δεν θέλει να φύγει» προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο «θα πάρει κάποιους για λόγους υγείας».

Σε άλλο σημείο που το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί, έριξε τον γάντζο και ανέβασε κόσμο.

Όλοι οι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους.

Τη Δευτέρα, ελικόπτερο με το κατάλληλο προσωπικό διένειμε τις απαραίτητες προμήθειες και στη συνέχεια προσπάθησε να προσεγγίσει το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Περίπου 30 οικισμοί σε Ανατολική και Δυτική Αργιθέα και ακόμη 11 στην Οξυά στο Μουζάκι έχουν αποκλειστεί καθώς ολόκληρο το οδικό δίκτυο που συνδέει μεταξύ τους τα χώρια έχει διαλυθεί.

Παράλληλα, γκρέιντερ και εκσκαφείς δίνουν μάχη να διώξουν νερά και μπάζα προκειμένου να ανοίξουν κάποια σημεία του οδικού δικτύου και να φτάσουν στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αργιθέας έχουν εξασφαλιστεί κάποια φάρμακα ενώ τη Δευτέρα κατάφεραν και πήγαν οξυγόνο με γεννήτρια σε έναν άνθρωπο που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Στην Καρδίτσα, που αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα θα μεταβεί, βρίσκεται εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και θα συγκεκριμενοποιήσει τη δέσμη μέτρων υπέρ των πληγέντων που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, την Καρδίτσα επισκέφτηκε προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Άφαντη η 43χρονη

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναζήτησης της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό της αγνοούμενης γυναίκας στον ποταμό Πάμισο στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Η γυναίκα αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής όταν ο «Ιανός» έπληξε την περιοχή. Η 43χρονη, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δεν ακολούθησε τις συστάσεις των Αρχών και το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Μάλιστα, το όχημα της αγνοούμενης εντοπίστηκε το Σάββατο το μεσημέρι στις όχθες του ποταμού Πάμισου.


Υπενθυμίζεται ότι από τη φονική κακοκαιρία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Καρδίτσα και Φάρσαλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ