ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 346 νέα κρούσματα - Σε κρίσιμη φάση η Αθήνα

Κορωνοϊός: 346 νέα κρούσματα - Σε κρίσιμη φάση η Αθήνα
INTIME

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε, από την έναρξη της πανδημίας έως και την Κυριακή 20/09, έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα εκ των οποίων τα 4.763 είναι ενεργά.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και πάλι στο σύστημα τηλεργασίας το οποίο ισχύει από σήμερα στους εργασιακούς χώρους και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Παράλληλα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στο χώρο του θεάματος, αναφέροντας ότι από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Σε σχέση με όσα ακούγονται για ενδεχόμενο lockdown, ο υφυπουργός σημείωσε πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Να εφαρμόσουμε αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας φροντίσουμε να περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία».

«Τα όπλα μας είναι γνωστά: Η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, γιατί τηρώντας τα μέτρα θα βγούμε νικητές», πρόσθεσε.

Όπως είπε δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων και πρόσθεσε ότι εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε περιοχές ή σε μονάδες που θα μπορούσαν να αποτελούν εστίες με περισσότερα κρούσματα.

Σε υψηλά επίπεδα η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού

Στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία με δεύτερο κύμα και για την αντιμετώπισή της έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις. Μάλιστα τόνισε πως ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων έχει φτάσει τους 5, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Η επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Αττική θα φανεί προς το τέλος της επομένης εβδομάδας», σημείωσε.

Επιπλέον, κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Στο «κόκκινο» με 346 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη συνολικά 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2.651 (16,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ