ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Οι νέες διαγνώσεις σε όλη τη χώρα είναι 346 εκ των οποίων στην Αττική 210 ενώ υπάρχουν και 77 διασωληνωμένοι». Αυτό δήλωσε την Τρίτη, στην καθιερωμένη ενημέρωση ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η επιδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως επανέρχεται απειλητικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σημείωσε, εξάλλου, για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του Covid 19 που ήδη πλήττει πολλές χώρες έχουν αναγγελθεί και ληφθεί πολλά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας, αναφέροντας ότι κάποιες χώρες όπως το Ισραήλ εφαρμόζουν lockdown τύπου πρώτου κύματος, ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζεται επιλεκτικά απαγόρευσες μετακινήσεων με βάση τις κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα είπε ότι παραμένει σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων για δεύτερη βδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν διαρκώς αυξητικές τάσεις.

«Στο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους πέντε κι έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιάζονταν ραγδαία σε περίπου επτά με δέκα μέρες. Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τα μέτρα στην Αττική

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων στην Αττική, που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, είπε ότι η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης βδομάδας.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών στις τελείως απαραίτητες για τους άνω των 65 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ