ΕΛΛΑΔΑ

Δημόπουλος: Ελπίδα να αρχίσει η διανομή των εμβολίων τέλος του 2020, αρχές 2021

Δημόπουλος: Ελπίδα να αρχίσει η διανομή των εμβολίων τέλος του 2020, αρχές 2021
Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Για τις δοκιμές των εμβολίων, πότε μπορεί να είναι διαθέσιμα, αλλά και για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ.

O κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο δεύτερο περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα παρουσιάστηκε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως σημείωσε, την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η παρενέργεια, οι δοκιμές σταμάτησαν κάτι που δεν είναι κακό, αφού αποδεικνύει τη σοβαρότητα της μελέτης.

«Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα είναι πολύ πιθανό να εκκινήσει εκ νέου η μελέτη και από εκεί και πέρα θα φανεί αν θα εμφανιστεί και άλλες φορές η ίδια ανεπιθύμητη παρενέργεια» είπε, μιλώντας στο Mega.

Τόνισε μάλιστα ότι «Εφόσον όλα πάνε καλά, υπάρχει ελπίδα να αρχίσει η παραγωγή και διανομή μέρους των απαραίτητων ποσοτήτων των εμβολίων κατά το τέλος του χρόνου με αρχές του 2021, τμηματικά».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στη μελέτη για εμβόλιο στις ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα να έχουμε αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες.

«Προς το τέλος του 2020 θεωρώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα από 3-4 μελέτες που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια» ανέφερε.

Επιφυλάξεις διατήρησε ως προς το ρωσικό εμβόλιο τονίζοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτού του είδους τις μελέτες «δεν μπορεί να συμπιεστεί παραπάνω από ένα βαθμό έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια».

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στον κορωνοϊό, απάντησε αρνητικά. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται, σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται, να γίνονται τόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όσο και το αντιγριπικό.

Το αντιγριπικό μάλιστα θα πρέπει να γίνει φέτος σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα:

«Μειώνοντας τα περιστατικά γρίπης θα μειώσουμε παράλληλα και την πίεση που υφίσταται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας με ασθενείς με βαριά πνευμονία από τον ιό της γρίπης».

Σημείωσε επίσης ότι πίεση δέχονται οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διάθεση περισσότερων κλινών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ