ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: Διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς η συνύπαρξη κορωνοϊού – εποχικής γρίπης

Βατόπουλος: Διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς η συνύπαρξη κορωνοϊού – εποχικής γρίπης
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Να εφαρμόσουν τα μέτρα και να χρησιμοποιούν μάσκα κάλεσε τους πολίτες ο καθηγητής Μικροβιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία απέναντι σε μια ασθένεια που «αφήνει προβλήματα».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το «καμπανάκι» του κινδύνου στη χώρα μας.

Υπογράμμισε επίσης ότι, σε σχέση με τον Μάρτιο, η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Βατόπουλος απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό βοηθούν και για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, η οποία φέτος αναμένεται να είναι ηπιότερη, καθώς «αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις».

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε πάντως «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» τη συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα.

«Δεν είναι μοιραίο το lockdown»

Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού του δεύτερους κύματος της πανδημίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν είναι κάτι το «μοιραίο» το δεύτερο κύμα ή το lockdown και κάλεσε τους πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα και να χρησιμοποιούν μάσκα.

«Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown» είπε, τονίζοντας πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούν οι πολίτες.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα, αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ