ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χαλάει από το βράδυ της Παρασκευής - Βροχερός το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Χαλάει από το βράδυ της Παρασκευής - Βροχερός το Σαββατοκύριακο
ΙΝΤΙΜΕ

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχές και καταιγίδες που αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα μας το Σάββατο κινούμενο ανατολικά, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο η θερμοκρασία στο Ιόνιο και στα βόρεια, δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν τους 31 με 33 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας κατά τόπους στα βόρεια τμήματά της τους 34 βαθμούς.

Την Κυριακή η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 28 με 30 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, τους 24 με 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 24 στο Ιόνιο και τους 28 βαθμούς στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος σε σχέση με την μέση τιμή των ετών 1979 – 2010, για το πρωί της Κυριακής.

Με κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται οι υψηλότερες από τη μέση τιμή θερμοκρασίες ενώ με γαλάζιες οι χαμηλότερες. Όπως προκύπτει από αυτόν, οι θερμοκρασίες που αναμένονται στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι 4 έως 6 βαθμούς χαμηλότερες από τη μέση τιμή.

Παράλληλα, βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται από αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και κατά διάρκεια του Σαββάτου θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει έως το πρωί του Σαββάτου 26/09 στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και από το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου. Την Κυριακή φαινόμενα μικρότερης ισχύος αναμένονται κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και στα Δωδεκάνησα.

Τέλος, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες έως δυτικές διευθύνσεις, έως 6 με 7 μποφόρ το Σάββατο 26/09 και έως 5 με 6 μποφόρ την Κυριακή 27/09.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Παρασκευής προειδοποιεί η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι θυελλώδεις νότιοι νοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων που αναμένονται, μεταξύ άλλων, σε ήδη πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. Τη νύχτα της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2020 το βόρειο Ιόνιο και η
Ήπειρος.

2. Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020:

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Βαθμιαία από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες.

γ. Πιθανώς η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

3. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020, εκ νέου τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη δυτική, τη βόρεια και πρόσκαιρα την κεντρική Ελλάδα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί έως 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τα δυτικά αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Μακεδονία και το απόγευμα στη Θράκη, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Στη Μακεδονία από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θράκη από 11 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στη βόρεια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και στα βόρεια το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυριακή

Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από το απόγευμα σε νότιους νοτιοανατολικούς, που το βράδυ στα δυτικά θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ