ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός- Βατόπουλος: Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα έρθει η καραντίνα

Κορωνοϊός- Βατόπουλος: Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα έρθει η καραντίνα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Ισχυρά» χαρακτηρίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες.

«Ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα είναι αρκετά για να περιοριστεί ο ιός και να αποφύγουμε νέο lockdown» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Open TV το πρωί της Κυριακής.

«Νομίζω ότι τα μέτρα είναι αρκετά έντονα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το θέμα είναι η εφαρμογή τους, να πειθαρχήσει ο κόσμος», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των μέτρων που βρίσκονται τώρα σε ισχύ θα φανεί μετά από 10 ημέρες.

Για τη χρήση της μάσκας ο κ. Βατόπουλος τόνισε:

«Η μάσκα είναι βασικό εργαλείο σε αυτή τη φάση, είναι οικονομική λύση και δεν επηρεάζει την υγεία μας όταν τη φοράμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, νέο συναγερμό θα σημάνει μία ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή ο διπλασιασμός τους σε 4-5 μέρες ή η ανεξέλεγκτη αύξηση στις διασωληνώσεις. «Η πρόληψη είναι σημαντική. Επενδύοντας σε αυτή ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς και διασωληνωμένους», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, αποτελεί μια πρόκληση για τους γιατρούς να ξεχωρίσουν τον κορωνοϊό από τη γρίπη, η οποία αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της τους επόμενους μήνες.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στο τέλος του έτους φεύγει η τελευταία γενιά γιατρών του ΕΣΥ που διορίστηκαν τη δεκαετία '80 - '90. Οι πρώτοι γιατροί του ΕΣΥ θα βγουν στη σύνταξη» ανέφερε.

Οι ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να κάνουν τόσο το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και αυτό του πνευμονιόκοκκου.

Τέλος για το εμβόλιο για την COVID-19 τόνισε ότι προηγούνται έρευνες και μελέτες.

«Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι αυτά που αναμένονται, άρα δεν μπορούμε να βάλουμε ημερομηνία παραγωγής», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ