ΕΛΛΑΔΑ

Νέα επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Νέα επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής
(Turkish Presidency via AP. Pool)

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» έγραψε ο Ερντογάν.

Η πρώτη επιστολή

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε φροντίσει να αποστείλει αντίστοιχο γράμμα στους Ευρωπαίους και την προηγούμενη εβδομάδα, πριν ανακοινωθεί πως η Σύνοδος Κορυφής θα ακυρωθεί λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Όπως έγραφε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής αυτής, ο Ερντογάν παρουσίαζε για ακόμη μια φορά το τουρκικό αφήγημα για την Ανατολική Μεσόγειο και επέμενε πως η ένταση προκαλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ