ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ CNN Greece: Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση μεταφοράς ηλικιωμένων από το γηροκομείο «Αττική»

Ρεπορτάζ CNN Greece: Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση μεταφοράς ηλικιωμένων από το γηροκομείο «Αττική»
CNN Greece

Συναγερμός έχει σημάνει από την Τετάρτη σε ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον εντοπισμό 40 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο «Αττική». 

Από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης έχει ξεκινήσει η μεταφορά ηλικιωμένων που διαγνώστηκαν με τον ιό σε νοσοκομεία.

Όλοι οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece.

Οι υπόλοιποι ένοικοι του γηροκομείου, οι οποίοι δεν χρειάζεται να μεταφερθούν με φορείο αλλά μπορούν να περπατήσουν, αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία μέσα στις επόμενες ώρες.

Σήμερα, σε όλο το τετράγωνο της οδού Πιπίνου πραγματοποιείται απολύμανση από τον δήμο Αθηναίων.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήρε δείγματα από 100 άτομα -ηλικιωμένους και εργαζόμενους- ενώ οι θετικοί τέθηκαν άμεσα σε απομόνωση.

Σημειώνεται ότι χθες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 21 άτομα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας που βρέθηκε χθες στο γηροκομείο εκτίμησε ότι η διασπορά του κορωνοϊού έγινε από το προσωπικό, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιους χώρους.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας είδε μία εικόνα «που δεν θέλουμε να ξαναδούμε», ενώ τόνισε ότι στην Αττική «τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

- Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

- Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

- Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια.

Αρκουμανέας: Οι νοσηλευτές φαίνεται να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε ότι αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τους 40, ενώ όπως υποστήριξε, κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.

Το πρωί της Πέμπτης ασθενοφόρα ξεκίνησαν επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ