ΕΛΛΑΔΑ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνεργάζεται με ΜΚΟ για την ενοικίαση διαμερισμάτων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνεργάζεται με ΜΚΟ για την ενοικίαση διαμερισμάτων
EUROKINISSI

Για τη δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, και ανάδοχες οικογένειες, έχει δεσμευτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Ε.Ε. έκτακτο σχέδιο φιλοξενίας 100.000 προσφύγων, ενώ τα Βαλκάνια μοιάζουν με "καζάνι που βράζει". 

Το πρόγραμμα δημιουργίας των θέσεων υποδοχής είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis έχει αναλάβει το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ημιαυτόνομης διαβίωσης που έχουν ενοικιαστεί από την ίδια για τον σκοπό αυτό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση της ΜΚΟ, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από 17/11/2015 και στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών στέγασης, συνοδείας, και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, καθώς επίσης και σε ιδιαίτερα ευπαθείς αιτούντες άσυλο.

Η φιλοξενία των ωφελούμενων γίνεται είτε σε ξενοδοχεία μέσω hotel vouchers (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα) , είτε μέσω διαμονής σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης που έχουν ενοικιαστεί από την PRAKSIS για τον σκοπό αυτό.

Όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016, έχουν εξυπηρετηθεί από το πρόγραμμα πάνω από 1.300 άτομα, αλλά αυτός ο αριθμός σύμφωνα με τις υπάρχουσες εξελίξεις αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Όπως επισημαίνεται, προτεραιότητα στο πρόγραμμα δίνεται στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως επιζήσαντες ναυαγίων, μονογονεϊκές ή πολυμελείς οικογένειες, εγκυμονούσες, οικογένειες με βρέφη, θύματα βασανιστηρίων, θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), θύματα κακοποίησης και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα αίτημα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (το οποίο το προώθησε αναλόγως στις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων), μέσω του οποίου ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος εκμίσθωσης ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων με τουλάχιστον 100 κλίνες για διάστημα 9 μηνών.

Το πρόγραμμα για τις ανάδοχες οικογένειες δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή, καθώς είναι υπό εξέταση, όσο αναπτύσσονται και οι ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν από το πρόγραμμα.

"Καζάνι που βράζει" τα Βαλκάνια

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, προειδοποίησε ότι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια, μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις. Σε χωριστή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Πόποσκι εξέφρασε φόβους για τυχόν "συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων" στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι.

Την ίδια ώρα, η ΠΓΔΜ λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφός της.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αφού χθες και σήμερα έφτασαν επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σχέδιο για 100.000 πρόσφυγες ετοιμάζει η Κομισιόν

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό που προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων έστειλε η χώρα μας στην Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη.

Το σχέδιο έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, έχει κόστος γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία κέντρων διαμονής για 50.000 ανθρώπους, καθώς και τη φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και καταλύματα κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, πράγμα που σημαίνει πως το κύριο βάρος θα πέσει σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Υπεραμύνονται της απόφασης για ρίψη δακρυγόνων εναντίον προσφύγων τα Σκόπια

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν

Ύπατη Αρμοστεία: Η Ευρώπη στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Η Κατερίνα Κιτίδη για τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ