ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 460 νέα κρούσματα - Στους 85 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: 460 νέα κρούσματα - Στους 85 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάνω από 450 είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, για ακόμη μία ημέρα, ενώ παρατηρείται και μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 02/10/2020

Συναγερμός σε γηροκομείο της Καρδίτσας - Θετικοί τέσσερις εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ, Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές στην Καρδίτσα, καθώ εντοπίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού σε γηροκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι στο γηροκομείο που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ήδη σε τέστ ανίχνευσης Covid 19 έχουν υποβληθεί όλοι οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης μονάδας φιλοξενίας, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες θα διενεργηθούν τεστ και στο σύνολο των ηλικιωμένων που ζουν εκεί.

Θεσσαλία και Β. Σποράδες μετρούν 21 νέα κρούσματα

Συνολικά 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν συνολικά στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλικής Περιφέρειας, σύμφωνα με την ειδική συντονιστική ομάδα που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.

Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα Covid -19. Τρία κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων και προέκυψαν δύο κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Τρικάλων. 1 κρούσμα εξετάστηκε στο Γ.Ν. Τρικάλων κατόπιν συμπτωμάτων ενώ τέλος 1 ακόμη δεν διαθέτει ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και προέκυψε κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας των Κ.ΟΜ.Υ.

Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα Covid -19. Ένα κρούσμα δεν διαθέτει ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκε στο Π.Γ.Ν. Λάρισας κατόπιν συμπτωμάτων ενώ 1 ακόμη αποτελεί επαφή κρούσματος και προέκυψε κατόπιν ιχνηλατήσεως. Τέλος 3 κρούσματα προέρχονται από δειγματοληψία των Κ.ΟΜ.Υ σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Στην περιοχή της Σκιάθου καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19. Το κρούσμα δεν διαθέτει ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου κατόπιν συμπτωμάτων.

Στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν 9 νέα κρούσματα Covid -19. Τέσσερα κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην περιοχή της Καρδίτσας και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως, ενώ 3 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας. Τέλος 2 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές κρούσματος και εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

Μίνι lockdown στην Κύθνο -Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μπαίνει η Κύθνος για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στο Δήμο Κύθνου της Π.Ε Κέας-Κύθνου, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρο το Δήμο Κύθνου:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα λαμβάνονται με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 02-10-2020 και ώρα 05.00 έως Παρασκευή 16-10-2020 και ώρα 05.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ