ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη «δίνη» της πανδημίας η Αττική - Παράταση μέτρων και αυστηρές συστάσεις

Κορωνοϊός: Στη «δίνη» της πανδημίας η Αττική - Παράταση μέτρων και αυστηρές συστάσεις
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού παρέμειναν για ακόμη μία ημέρα σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Πολιτική Προστασία να αποφασίζει την παράταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού και προστασίας μέχρι και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον προβληματισμό τους για το ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο που σηκώνει το Λεκανοπέδιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικείμενο χειμώνα.

Αν και ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανασταλεί», επέμεινε, ωστόσο, ότι η δυναμική της πανδημίας, ιδίως στην Αττική όπου καταγράφηκαν τα 207 από τα 460 συνολικά κρούσματα, παραμένει δυσανάλογα αυξημένη.

«Να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος του ΕΚΠΑ, επιμένοντας ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας συνιστά τη μόνη λύση απέναντι στη νόσο Covid 19.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε:

«Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη στην Αττική. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά. Το σενάριο της δραματικής αύξησης είναι μακριά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό».

Αύξηση κρουσμάτων στο τέλος του μήνα

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού».

Σχετικά με το γηροκομείο και τα αλλεπάλληλα κρούσματα που κατεγράφησαν, δήλωσε ότι μπορεί τέτοια φαινόμενα να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Γι' αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και να μην το γνωρίζουμε.

Νέα πειραματική θεραπεία

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε μία νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Όπως εξήγησε όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να φτιάξει τα αντισώματα που απαιτούνται για να καταστρέψει τον ιό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνικά παρασκευασμένα.

Σε πειραματική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, διαπιστώθηκε ότι η χορήγησή τους ενίσχυσε τις ελπίδες για αυτά τα αντισώματα, αφού επισπεύσθηκε η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Παράταση των μέτρων στην Αττική

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, με Μ.Ο. ηλικίας κρουσμάτων τα 39 έτη.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως τα μέτρα στην Αττική έχουν παραταθεί έως τις 12 Οκρωβρίου.

«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», τόνισε.

Κορωνοϊός: Ο εκνευρισμός Χαρδαλιά για όσους «υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια»

Σε συναγερμό η Πέλλα - Το Σάββατο κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Μαυροβούνι

Ακόμη, αναφέρθηκε στα κρούσματα στην Πέλλα, στο Μαυροβούνι Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Στην συγκεκριμένη μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να κλείσει το εργοστάσιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα.

Εν τω μεταξύ στην Πέλλα θα βρίσκονται αύριο, Σάββατο, κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση των επαφών των 114 θετικών κρουσμάτων Covid-19 που εντοπίστηκαν στο Μαυροβούνι Σκύδρας.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, της διευθύντριας επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρας Κοντοπίδου, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, των δημάρχων της περιοχής, περιφερειακών συμβούλων και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα στους χώρους των κονσερβοποιίων όπου υπήρξαν δύο περιπτώσεις εμφάνισης δεκάδων κρουσμάτων.

Κρούσματα και σε γηροκομείο της Καρδίτσας

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές στην Καρδίτσα, καθώ εντοπίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού σε γηροκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι στο γηροκομείο που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ήδη σε τέστ ανίχνευσης Covid 19 έχουν υποβληθεί όλοι οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης μονάδας φιλοξενίας, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες θα διενεργηθούν τεστ και στο σύνολο των ηλικιωμένων που ζουν εκεί.

Τα μέτρα στην Κύθνο

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Στη συνέχεια, πενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.
  • Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού (σ.σ. τότε το όριο είναι τα 6 άτομα).
  • Τέλος, υποχρεωτική και επιβεβλημένη είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

«Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», διαμήνυσε ο υφυπουργός.

«Είμαστε μακριά από λογικές lockdown»

Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά δεν ειναι παράλογη αλλά ακολουθεί τη συνολική πορεία της επιδημίας.

"Για την αύξηση των κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες και αν έχει σχέση με το άνοιγμα των σχολείων: Η αύξηση 60-70% που βλέπουμε είναι ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στους ενήλικες και δεν σχετίζεται με αυτό" απάντησε ο Γκ. Μαγιορκίνης με τον Νίκο Χαρδαλιά να σχολιάζει από τη δική του μεριά:

«Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην Αττική από τότε που εξαγγείλαμε τα μέτρα παραμένει σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ. Είμαι ευγνώμων για την ανταπόκριση των Ελλήνων. Και αν συνεχίσουμε με προσοχή δε θα χρειαστεί κανένα lockdown. Είμαστε μακριά από λογικές lockdown. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης νοικοκυριών. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και νηφάλιοι».

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε 460 κρούσματα και τα 150 αφορούν σε συρροές. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει έξαρση που πρέπει να μας τρομάξει. Δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική.

Για παράδειγμα πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και ξεκινήσαμε συγκεκριμένες πρακτικές. Το ποσοστό αυτό κρατιέται σταθερό και υποχωρεί, κάποιοι δήμοι πιέζονται, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική είναι σταθερός».

«Αν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει δεν χρειάζεται κανένα lockdown», επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός - Ράπτη: Σε λειτουργία η γραμμή 10306 για ψυχολογική υποστήριξη για τον Covid 19

ΕΟΔΥ: 460 νέα κρούσματα, 85 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2.991 (15,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.967 (41,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 02/10/2020

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Από τα 460 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 432 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές - εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα - ενώ 12 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:

  • 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 1
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
  • Αναλυτικότερα:
  • 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ