ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η... μάχη της πλατείας - Συνωστισμός στο κέντρο, oυρές στις καντίνες

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η... μάχη της πλατείας - Συνωστισμός στο κέντρο, oυρές στις καντίνες
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μπορεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο λεκανοπέδιο, όπου ο τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων αποτελεί πλέον παγιωμένη κατάσταση, ωστόσο ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός στις πλατείες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών.  

Η εικόνα σε αρκετές πλατείες της πρωτεύουσας έμοιαζε χθες με εκείνη ενός τυπικού Σαββατόβραδου. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και ο καλός καιρός παρά το γεγονός ότι διάγουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, μια περιοχή που θεωρείται τις τελευταίες ημέρες ως εστία υπερμετάδοσης λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου, η κατάσταση που καταγράφηκε ήταν απογοητευτική.

Πλήθος κόσμου, νέοι στην πλειοψηφία τους βρέθηκαν ανά παρέες στις πλατείες Μοναστηρακίου και Ομόνοιας κρατώντας ποτά από τα κοντινά περίπτερα. Οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα ενώ οι κοινωνικές αποστάσεις είχαν πάει κι αυτές... περίπατο.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα τελευταία μέτρα, η λειτουργία των περιπτέρων έχει περιοριστεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, «σαφάρι» ελέγχων στις πλατείες έχουν ξεκινήσει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. από το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός πολιτών, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται το επόμενο 48ωρο, στο πλαίσιο προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Αυξημένες θα είναι οι περιπολίες της αστυνομίας καθώς έχουν καταρτιστεί επιχειρησιακά σχέδια επιτήρησης για όλες τις πλατείες. Μάλιστα, θα υπάρχουν στατικές αστυνομικές δυνάμεις σε πλατείες που στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού.

Οι έφοδοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στους παραβάτες των μέτρων θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν επιβληθεί συνολικά 73 πρόστιμα σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, ενώ υπήρξαν 243 παραβάσεις για μη τήρηση ωραρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ